Gazze planı için adım atıldı! ABD ve İsrail üç Afrika ülkesiyle temasa geçti

ABD ve İsrail yetkilileri, Gazze’de yerinden edilen Filistinlilerin yerleştirilmesi için üç doğu Afrika hükümetinin yetkili isimleriyle bir araya geldi.
Filistin topraklarına el koyarak bölgeyi tatil köyüne çevirmeyi planlayan ABD yönetimi, İsrail ile bir araya gelerek ilk adımı attı. 2 milyondan fazla insanın yerinden edileceği proje kapsamında üç doğu Afrika ülkesiyle temasa geçildi.
Associated Press’te yer alan habere göre, ABD ve İsrail, Gazze’den çıkarılacak Filistinlilerin yerleştirilmesi için Sudan, Somali ve Somali’nin özerk bölgesi Somaliland ile görüştü.
SUDAN TEKLİFİ REDDETTİ
Sudanlı yetkililer ABD’den gelen teklifi reddederken, Somali ve Somaliland'dan yetkililer ise konuya ilişkin herhangi bir temasa geçilmediğini kaydetti.
FİLİSTİNLİLERİN GÖÇÜ İSRAİL’İN HAYALİYDİ
Filistinlilerin yerinden edilmesi fikri, bir zamanlar İsrail’in milliyetçi kesiminin bir hayali olarak görülüyordu. Trump, geçen ay gerçekleştirdiği Beyaz Saray toplantısında projesini sunduğunda, Netanyahu bu projeyi 'cesur bir vizyon' olarak değerlendirdi.
Gazze’deki Filistinliler bu teklifi kesin bir şekilde reddetti ve İsrail’in göçlerin gönüllü olacağı iddiasını kabul etmedi.
Arap ülkeleri de plana şiddetle karşı çıkarak, Filistinlilerin yerinde kalmasını öngören bir yeniden inşa planı sundu. İnsan hakları grupları ise Filistinlilerin zorla ya da baskı yoluyla göç ettirilmesinin savaş suçu teşkil edebileceğini vurguladı.