Güney Kore'de muhalefet harekete geçti! Yeol'un azledilmesi için imza toplandı

Güney Kore'de muhalefet, sıkıyönetim ilanı nedeniyle Devlet Başkanı Yoon Seuk Yeol'un görevden azledilmesi için Ulusal Meclise önerge sundu. Önerge 191 milletvekilinin imza attığı öğrenildi, işte ülkede son durum...
Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, Kuzey Kore yanlısı güçleri ortadan kaldırmak ve anayasal düzeni korumak için sıkıyönetim ilan ettiğini açıkladı. Yeol, “Ulusal Meclis, adli ve idari sistemleri felce uğratmak ve suçlular için bir sığınak hâline gelmiştir” dedi. Yeol, muhalefetin devlet karşıtı ve K. Kore yanlısı olduğunu belirtti. Güney Kore’de Ulusal Meclis’in etrafında toplanan vatandaşlar, sıkıyönetim kararını protesto etti.
KARAR OY BİRLİĞİ İLE KALDIRILDI
Parlamento, Başkan Yeol’un ilan ettiği sıkıyönetimin kaldırılmasını oylayarak kabul etti. Meclis binasına giren bütün askerler ayrıldıktan kısa bir süre sonra açıklama yapan Başkan Yeol, sıkıyönetim kararının kaldırılacağını belirtti. Kabine, sıkıyönetimin kaldırılmasına ilişkin önergeyi oy birliğiyle kabul etti. 6 saat yürürlükte kalan uygulama resmen kaldırıldı.
YEOL'UN AZLEDİLMESİ İÇİN İMZA TOPLANDI
Muhalefet partileri ise dün geceki sıkıyönetim ilanı nedeniyle Devlet Başkanı Yoon Seuk Yeol'un görevden azledilmesi için Ulusal Meclise önerge sundu. Yonhap'ın haberine göre, 6 muhalefet lideri, sıkıyönetim ilan eden Yoon'un görevden alınması için harekete geçti. Ülkede artan istifa çağrılarıyla karşı karşıya kalan Yoon'un azli için verilen önerge 191 milletvekili tarafından imzalanarak Ulusal Meclise sunuldu.
"KUZEY KORE'Yİ KIŞKIRTMA GİBİ RİSKLER VAR"
Muhalefetteki Demokratik Parti lideri Lee Jae-myung, diğer muhalefet liderleri ile yaptığı görüşmede, "Yoon, bir kere başarısız oldu ve yeniden deneyecek, ama bundan daha ciddi riskler söz konusu. Kuzey Kore'yi kışkırtma, ateşkes hattını bozma ve silahlı çatışmaya yol açacak daha büyük riskler var." ifadelerini kullandı.
Ayrıca Lee'nin de aralarında bulunduğu muhalefet parti liderleri, Ulusal Meclisin önünde Yoon'un istifası talebiyle protesto yaptı.
GÜNEY KORE'DE AZİL SÜRECİ NASIL İŞLİYOR?
Güney Kore'de azil süreci bir siyasinin, "güçlerini kötüye kullanması ve anayasayı ihlal etmesi" halinde başlatılabiliyor.
Ülkedeki bir devlet başkanının görevden alınması için Ulusal Meclise sunulan azil önergesinin, meclisin üçte ikisi tarafından onaylanması gerekiyor. Diğer siyasilerin azli için ise salt çoğunluk yeterli oluyor.
Önergenin mecliste 72 saat içerisinde oylanması gerekiyor.
Ardından Anayasa Mahkemesi, azil sürecine ilişkin kanıtları dinleyip değerlendirmek üzere duruşma düzenliyor. Mahkemenin, azli onaylamak veya reddetmek için 6 ay süresi bulunuyor. Mahkemedeki 9 yargıçtan 6'sının kararı onaylaması halinde lider görevden alınıyor.
Bu durumda 60 gün içerisinde yeni başkanın seçilmesi gerekiyor. Bu süreç, bir devlet başkanının istifa etmesi durumunda da geçerli oluyor.
DAHA ÖNCEKİ AZİL SÜREÇLERİ
Eski Devlet Başkanı Park Geun-hye, rüşvet, görevi suistimal ve diğer suçlamalar nedeniyle Mart 2017'de görevinden azledilmiş, ardından tutuklanarak hapse atılmıştı.
Park, yolsuzluk suçlamalarıyla cezaevinde 5 yıl kaldıktan sonra Aralık 2021'de başkanlık affıyla serbest bırakılmıştı.
Eski Devlet başkanı Roh Moo-hyun da 2004’te görevinden azledilmişti ancak Anayasa Mahkemesi, Roh'un görevden alınması talebini reddetmişti.