Güney Kore'de 'sıkıyönetim' soruşturması! İstihbarat komutanı görevden alındı

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
- Güncelleme:
Dünya Haberleri  / İhlas Haber Ajansı

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol'un ilan ettiği ve sadece 6 saat süren sıkıyönetimin ardından fatura İstihbarat Komutanlığı’nın başında bulunan Tümgeneral Moon Sang-ho'ya kesildi. Sang-ho görevden alınırken, birçok üst düzey ordu ve emniyet görevlisine de yurt dışına çıkış yasağı getirildi.

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol tarafından ilan edilen ve 6 saatin ardından yürürlükten kaldırılan sıkıyönetimin yankıları sürüyor. Son olarak Devlet Başkanı Suk-yeol için yurt dışına çıkış yasağı getirilirken, Güney Kore ordusunda da ayrı bir deprem yaşandı.

Güney Kore Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Savunma İstihbarat Komutanlığı’nın başında bulunan Tümgeneral Moon Sang-ho’nun 'sıkıyönetimdeki rolünün doğrulanması' nedeniyle görevden alındığı bildirildi.

KRİTİK İSİMLERE YURT DIŞI ÇIKIŞ YASAĞI

Öte yandan, yürütülen sıkıyönetim soruşturması nedeniyle dün Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol’a konulan yurt dışı çıkış yasağının kapsamı genişletildi. Ulusal Soruşturma Ofisi’nden (NOI) yapılan açıklamada, Kore Ulusal Polis Teşkilatı Genel Müdürü Cho Ji-ho, Seul Polis Teşkilatı Başkanı Kim Bong-sik ve Ulusal Meclis Polis Muhafızları Başkanı Mok Hyun-tae ile Başkent Savunma Komutanlığı şefi Korgeneral Lee Jin-woo ve Ordu Özel Harp Komutanlığı şefi Korgeneral Kwak Jong-keun'a da yurtdışı çıkış yasağı getirildiği kaydedildi.

GÜNEY KORE'DE NE OLDU?

Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol, 3 Aralık gecesi televizyon kanalında yaptığı konuşmada, 'muhalefetin devlet karşıtı aktivitelere karışması' gerekçesiyle sıkıyönetim ilan etmiş ancak parlamentonun yaptığı oylamada kararı kaldırması ve bunun Bakanlar Kurulunda onaylanmasıyla geri adım atmıştı.

Sıkıyönetim ilanının ardından Savunma Bakanlığı, ordudaki komutanlara toplantı talimatı verip teyakkuzda olunması çağrısı yapmıştı. Öte yandan, 'sıkıyönetim birlikleri' olarak görevlendirilen askerlerin Ulusal Meclise girdiği bildirilmişti.

Ulusal Mecliste yapılan acil oturumda sıkıyönetim kararının kaldırılmasına ilişkin verilen önerge, 190 milletvekilinin oyuyla kabul edilmişti. Ulusal Meclis Başkanlığı Ofisi, sıkıyönetimin 'hükümsüz' hale geldiğini açıklamıştı. Bunun üzerine Bakanlar Kurulunu toplayan Yoon, kabinenin onayının ardından sıkıyönetimi sona erdirdiğini duyurmuştu.

Ana muhalefetteki Demokratik Parti ve 5 küçük muhalefet partisi, Yoon'un sıkıyönetim ilanının anayasaya ve yasalara aykırı olduğu gerekçesiyle devlet başkanının görevden alınması için meclise önerge sunmuştu. Kabul edilmesi için 200 milletvekilinin onayını alması gereken önerge, yeterli sayıya ulaşılamadığı için kabul edilmemişti.

'Vatana ihanet' şüphesiyle yürütülen soruşturma kapsamında Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol için seyahat yasağının getirildiği bildirilmişti.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...