Hamaney 4 yıl sonra hutbeye yine tüfekle çıktı
İran Dini Lideri Hamaney, 4 yıl sonra ilk kez on binlerce kişinin önüne çıkarak cuma hutbesi verdi. Hamaney'in Kanas ismiyle de anılan keskin nişancı tüfeğiyle konuşması dikkat çekti. Dini lider, Süleymani suikastı sonrası 2020'de verdiği hutbede de tüfekle İranlılara seslenmişti.
Hizbullah lideri Nasrallah'ın ölümü sonrası İran Dini Lideri Ali Hamaney 2020'den bu yana ilk kez cuma namazı kıldırdı, hutbe verdi.
Hamaney’in cuma hutbesine yanında tüfek ile çıktığı görüldü. Hutbe esnasında görüntülere tüfeğin namlusu yansıdı.
Söz konusu silahın, Türkiye'de "Kanas" ismiyle de anılan SVD keskin nişancı tüfeği olduğu belirtiliyor. Kanas kelimesinin, "Keskin Nişancı Silahı" ifadesinin kısaltması olan KNS'den türetildiği ya da Arapça'da "keskin nişancı" anlamına gelen kelimeden esinlendiği düşünülüyor.
Hamaney 2020 yılında da, ABD'nin Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'yi Bağdat'ta öldürmesinin ardından cuma namazını kıldırmış; kürsüde konuşuma yaparken yanında bulunan tüfek büyük dikkat çekmişti.
Öte yandan Hamaney’i dinlemek için toplanan kalabalıktan “Kahrolsun Amerika ve İsrail” sesleri yükseldi.
ARAPÇA SESLENDİ
Konuşmasında sık sık Müslümanlar arasında birlik çağrısı yapan Hamaney, konuşmasının bir bölümünde Arapça seslenip söylediklerinin Arap dünyasında da duyulmasını istedi.
İran’ın İsrail’e yönelik füze saldırısına dair ise “İran Silahlı Kuvvetleri’nin yaptığı operasyon, Siyonist rejime verilecek en hafif cezaydı." dedi ve bu operasyonun yasal olduğu söyledi.
"DÜŞMAN AYNI"
"Düşman başarılı olursa başka ülkelere de saldıracak" diyen Hamaney, "Düşman aynı düşman. Çeşitli ülkelerde farklı şekilde düşmanlık yapıyor. Birinde psikolojik, birinde ekonomik savaş açıyor. Bazen silahla, bazen tebessüm ve gülücükle geliyor. Ama kontrol odası bir yerdedir, aynı yerden komuta ediliyorlar, aynı yerden Müslüman halklara saldırılmasını istiyorlar." ifadelerini kullandı.
Dini liderin ancak önemli bir mesaj vermek istediği nadir zamanlarda Cuma namazını kendisinin kıldırdığını ve bu açıdan sembolik açıdan çok önemli bir hareket olarak görülüyor.