Hamas Kahire'ye ulaştı! Ateşkes teklifine cevap verecek

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Hamas Kahire'ye ulaştı! Ateşkes teklifine cevap verecek

Dünya Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Hamas'ın yetkili heyeti, İsrail'in son ateşkes teklifine cevap vermek üzere Mısır'a ulaştı. İsrail ile Hamas'ın görüşmelerinin başladığı açıklandı.

7 Ekim'den bu yana Gazze'ye yönelik saldırılar devam ederken, ateşkes için müzakereler devam ediyor. 

4 Mayıs Cumartesi günü, Hamas'ın yetkili heyeti İsrail ile görüşmek ve son ateşkes teklifine cevap vermek üzere Kahire'ye gitti.  ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı CIA Direktörü William Burns'ün de müzakerelere katılmak üzere Kahire’de olduğu belirtildi. 

Konuyla ilgili açıklama yapan Hamas Siyasi Büro üyesi Usame Hamdan da görüşmelerde bazı ilerlemeler kaydedildiğini ve nihai amacın 'tam bir ateşkes' ve 'İsrail'in Gazze'den geri çekilmesi' olduğunu söyledi.

Kahire'deki ateşkes görüşmeleriyle ilgili Hamas'tan açıklama geldi. Hamas, yetkilisi, "Gazze'ye saldırıyı sona erdirmeyen ateşkes teklifini kabul etmeyeceğiz. Bizi Refah’ı işgal etmekle tehdit ediyorlar, biz de onlara başarısızlık ve yenilgi vadediyoruz." dedi.

YENİ AÇIKLAMALAR

Kahire'ye giden Hamas heyetinden ateşkes teklifine ilişkin açıklama yapıldı. Heyet, "Gazze'ye saldırıyı sona erdirmeyen ateşkes teklifini kabul etmeyeceğiz."dedi. 

Al Arabiya News kanalı, Hamas'ın İsrail ile varılan ve halen görüşülmekte olan ateşkes anlaşmasının ilk aşamasında 33 esiri serbest bırakmayı kabul ettiğini duyurdu. 

İsrail devlet televizyonu Kan ise, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun, İsrail heyetinin Kahire'ye gitmesine karşı çıktığı ve esir takası anlaşması olsa da Gazze'deki saldırıları sonlandıracak hiçbir teklifi kabul etmeyeceği belirtildi. İsrail heyetinin, Hamas'tan cevap alana dek dolaylı devam eden esir takası müzakerelerine katılmak üzere Mısır'ın başkenti Kahire'ye gitmeyeceği kaydedildi.

Aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir de X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Başbakan'ın İsrail heyetini Kahire'ye göndermeme kararını memnuniyetle karşılıyorum." dedi.

Aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich de sosyal medya paylaşımında, ateşkes müzakerelerine ilişkin, zafer olmaksızın savaşı sonlandıracak bir teslim olma anlaşmasını "felaket" diye nitelendirerek, Refah'a "Hemen saldırı" çağrısı yaptı.

Hamas liderlerinden İzzet el-Rişk, “Bizi Refah’ı işgal etmekle tehdit ediyorlar, biz de onlara başarısızlık ve yenilgi vadediyoruz.” açıklamasında bulundu.

MÜZAKERELERDE GELİŞME YOK

Müzakereler için Kahire'ye giden Hamas heyeti, AFP'ye görüşmelerde bir gelişme olmadığını ve yarın yeniden başlanacağını bildirdi.
 
Üst düzey bir İsrailli yetkili ise gazeteye yaptığı açıklamada Hamas'ın savaşı sona erdirme talebinden vazgeçmemesinin “bir anlaşmaya varma olasılığını engellediğini” söyledi. İsrailli yetkili, ülkesinin Kahire'ye ancak esir anlaşması konusunda “olumlu bir hareket” görmesi halinde bir heyet göndereceklerini açıkladı.
 

 

Düzenleyen:  - Dünya
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...