Harvard'da cadı avı! Siyonist baskıya boyun eğen yönetime tepkiler çığ gibi büyüyor!

Kaynak: Dış Haberler
- Güncelleme:
Harvard'da cadı avı! Siyonist baskıya boyun eğen yönetime tepkiler çığ gibi büyüyor!
Dünya Haberleri  / Dış Haberler

Dünyanın en prestijli üniversitelerinden Harvard, ifade özgürlüğü ve akademik bağımsızlık sınavında sınıfta kaldı. Orta Doğu Çalışmaları Merkezi’nin direktörü Prof. Cemal Kafadar ve yardımcı direktörü Prof. Rosie Bsheer’in hiçbir gerekçe gösterilmeden görevden alınması, sadece üniversite çevrelerinde değil, küresel ölçekte tepki fırtınası kopardı.

Harvard Üniversitesi’nde fırtına dinmiyor. Orta Doğu Çalışmaları Merkezi’nin (CMES) direktörü Prof. Cemal Kafadar ve yardımcı direktörü Prof. Rosie Bsheer’in, bir e-posta yoluyla ve gerekçe gösterilmeden görevden alınması, sadece akademik dünyada değil, siyasetten sivil topluma kadar birçok kesimde sert tepkilere neden oldu.

Kamuoyunun haberi öğrenci gazetesi The Harvard Crimson aracılığıyla öğrenmesinden bu yana, olay “akademik özgürlüğe karşı sistematik bir baskının” simgesi haline geldi.

HARVARD'A KARŞI SOSYAL MEDYA İSYANI: 'İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNÜ SATTINIZ!'

ABD merkezli barış ve insan hakları kuruluşu CodePink, sosyal medya üzerinden Harvard’a sert çıkıştı. Örgüt, İsrail’in Filistin’deki eylemlerine dair eleştirilerin antisemitizm olarak yaftalanmasını “akademinin onuruna ihanet” olarak nitelendirdi.

“Harvard, İsrail'in savaş suçlarını dile getiren akademisyenleri susturarak boyun eğdi. Bu özgürlük değil, teslimiyettir,” ifadeleri X (eski adıyla Twitter) platformunda binlerce paylaşım aldı.

Harvard'da cadı avı! Siyonist baskıya boyun eğen yönetime tepkiler çığ gibi büyüyor! - 1. Resim

Filistinli hak savunucusu ve ABD'deki “Palestinian Youth Movement” temsilcisi Leila N. Rashed, Harvard yönetimini sert sözlerle hedef aldı:

“Harvard yönetimi açıkça söylüyorum: İsrail'den korkuyorsunuz! Filistin’de her gün çocuklar öldürülüyor, evler bombalanıyor. Siz ise ‘antisemitizm’ bahanesiyle gerçeği susturuyorsunuz. Bu artık üniversite değil, bir propaganda merkezi!”

AK PARTİ'DEN HARVARD'A: BİLİMSEL DÜŞÜNCEYE AÇIK SALDIRI

Tepkiler yalnızca sivil toplumla sınırlı kalmadı. AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Harvard’ın kararını “Siyonist saldırganlık karşısında akademik özgürlüğün çöküşü” olarak değerlendirdi.

Çelik, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“CMES’teki çalışmaların antisemitizm olarak damgalanması, bilimsel düşünceye doğrudan bir saldırıdır. Bu, tüm dünyada akademiyi siyonistleştirmeye çalışanların yeni bir operasyonudur.”

AKADEMİSYENLER SESSİZLİĞİNİ KORUYOR AMA KULİSLER KAYNIYOR

Görevden alınan Prof. Cemal Kafadar ve Prof. Rosie Bsheer hâlâ kamuoyuna açıklama yapmış değil. Ancak The New York Times’a konuşan bazı meslektaşları, akademisyenlerin karar karşısında “şaşkın ve öfkeli” olduğunu, bunun açık bir baskı sonucu gerçekleştiğini öne sürdü.

Amerikan Üniversite Profesörleri Birliği Harvard Şubesi de yayımladığı bildiride bu tasfiyeyi "akademik bir cadı avı" olarak niteledi. Bildiride, “Bu tür kararlar, üniversiteleri ifade özgürlüğünü hedef alan lobiler karşısında savunmasız bırakır,” denildi.

NE OLMUŞTU?

Harvard Üniversitesi’nin Orta Doğu Çalışmaları Merkezi (CMES), özellikle İsrail-Filistin çatışmasına dair düzenlediği seminerler ve panellerle son aylarda yoğun şekilde hedef gösterilmeye başlandı. Merkez, İsrail’in Filistin’e yönelik politikalarını ele alan akademik içerikleri nedeniyle antisemitizm suçlamalarına maruz kaldı.

Eleştirilerin fitilini ateşleyen ise Harvard Yahudi Mezunlar İttifakı’nın yayımladığı sert içerikli rapor oldu. Raporda, CMES’in İsrail’i ırkçılık, apartheid ve soykırım gibi kavramlarla ilişkilendirdiği iddia edildi. Merkezin Filistin meselesine orantısız şekilde odaklandığı, diğer bölgesel meseleleri geri planda bıraktığı savunuldu. Hatta ismi verilmeyen bir öğrencinin, Prof. Cemal Kafadar’ı sınıfta “Filistin yanlısı açıklamalar yapmakla” suçladığı ifadelere de yer verildi.

Söz konusu iddialara Harvard’ın eski başkanı Lawrence H. Summers da destek verdi. Summers, CMES’in düzenlediği etkinliklerin Uluslararası Holokost Anma İttifakı’nın antisemitizm tanımını “büyük olasılıkla ihlal ettiğini” savundu. Summers’ın açıklamaları, Harvard yönetimi üzerindeki baskıyı daha da artırdı.

Tüm bu gelişmelerin ardından Harvard, herhangi bir resmi açıklama ya da gerekçe sunmadan CMES’in direktörü Prof. Cemal Kafadar ve yardımcı direktörü Prof. Rosie Bsheer’i görevden aldı. Karar, sadece kurum içi değil, küresel akademi çevrelerinde de “siyasi baskıyla alınmış” ve “akademik bağımsızlığa müdahale” olarak değerlendirildi.

CMES'İN GELECEĞİ BELİRSİZ, AKADEMİK ÖZGÜRLÜK ALARMDA

Merkezin geçici yönetimi şu an Prof. Salmaan Keshavjee’ye emanet. Ancak Harvard yönetimi, 16 Nisan’a kadar yeni bir direktör için aday belirlemeye çalışıyor. Bununla birlikte tartışma artık sadece yeni bir atamanın ötesinde.

Akademik çevreler, bu görevden alma sürecinin Harvard’ın tarihsel olarak savunduğu “fikir çeşitliliği”, “ifade özgürlüğü” ve “entelektüel bağımsızlık” ilkelerine gölge düşürdüğü görüşünde birleşiyor. Birçok akademisyen ve insan hakları örgütü, yaşananların sadece Harvard için değil, dünya genelindeki üniversiteler için de “tehlikeli bir emsal” oluşturduğunu savundu.

Kaynak: Dış Haberler

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...