Harvard'da tarihi başarı! Cemil Türk dünya çapında birinciliğe imza attı
Kabataş Erkek Lisesi öğrencisi Cemil Türk, dünyanın dört bir yanından katılan yüzlerce aday arasından sıyrılarak Harvard Üniversitesi’nin düzenlediği uluslararası ekonomi kompozisyon yarışmasını kazandı. Cemil Türk, bu alanda Türkiye'den ödül alan ilk öğrenci olarak tarihe geçti.
İstanbul Kabataş Erkek Lisesi öğrencisi Cemil Türk, Harvard Üniversitesi tarafından düzenlenen Liselerarası Ekonomi Kompozisyon Yarışması'nı kazanarak Türkiye adına bir ilke imza attı. Yarışmayı kazanan ilk Türk öğrenci olan Türk’ün makalesi, Harvard Ekonomi Fakültesi tarafından yayımlanacak.
TÜRKİYE'DEN HARVARD'A UZANAN BİR AKADEMİK ZAFER
Harvard Ekonomi Topluluğu ile Harvard Business School iş birliğiyle her yıl düzenlenen Harvard Uluslararası Ekonomi Kompozisyon Yarışması (HIEEC), dünya çapında lise öğrencileri arasında düzenlenen en prestijli akademik yarışmalardan biri olarak kabul ediliyor.
2018’den bu yana yalnızca ABD ve Asya'dan öğrencilerin kazandığı yarışmada, bu yıl Türkiye’den Cemil Türk adını zirveye yazdırdı.
İstanbul Kabataş Erkek Lisesi öğrencisi olan Türk’ün kazanan makalesi, orta gelirli ülkelerde gelir vergisinden tüketim vergisine geçişin ekonomik eşitsizlik üzerindeki etkilerine odaklandı. Harvard tarafından yayımlanacak olan çalışma, Türkiye’den bir öğrencinin küresel akademik literatürde yer alması açısından da tarihi bir dönüm noktası oldu.
"KATILMAYA KARAR VERMEM BİR HAYAL KIRIKLIĞIYLA BAŞLADI"
Adını önümüzdeki günlerde sıkça duyacağımız Cemil Türk, TGRT Haber canlı yayınında Derya Efe’nin sorularını cevapladı. Yarışma sürecine dair şunları söyledi:
"2024 sonlarında sosyal medyada yarışmayla karşılaştım. Kazananların çoğunun Amerika ve Uzak Doğu'dan olduğunu gördüm. Türkiye'den hiç kimsenin birinci olmadığını fark edince, bu beni hem şaşırttı hem de motive etti."
EŞİTSİZLİĞİ SEÇTİ, DÜNYAYA ÖRNEK OLDU
Harvard yarışmasında “eşitsizlik” temasını seçen Cemil Türk, orta gelirli bir ülkede gelir vergisi yerine tüketim vergisinin etkilerini analiz etti.
"Ekonomiyi sadece rakamlardan ibaret görmüyorum. İnsan yaşamına dokunan yönünü vurgulamak istedim. Bu nedenle eşitsizlik başlığı beni etkiledi" dedi.
JÜRİ NOBEL SEVİYESİNDE
Cemil’in aktardığına göre yarışmada önce 15 finalist belirleniyor. Bu finalistlerin makaleleri Harvard Ekonomi Fakültesi’nden bir profesör tarafından değerlendiriliyor. Geçmiş yıllarda bu ismin Nobel ödüllü ekonomist Oliver Hart olduğunu belirten Cemil, bu yılki jüri üyesinin henüz açıklanmadığını da ekledi.
"ÜLKEME KATKI SAĞLAYACAK BİR EĞİTİM HEDEFLİYORUM"
Derya Efe’nin “Gelecek hedefin ne?” sorusuna ise şu cevabı verdi:
"Ekonomiyle birlikte felsefe ve siyasetle de ilgileniyorum. Bu üç alanın kesişiminde bir eğitim alarak ülkeme katkı sağlayacak şekilde yoluma devam etmek istiyorum."
HARVARD'DAN DAVET YOK, AMA MAKALESİ YAYINLANACAK
Yarışma fiziksel bir ödül töreni içermiyor. Ancak kazananların makaleleri Harvard Ekonomi Topluluğu tarafından resmî olarak yayımlanıyor. Cemil Türk’ün çalışması da bu çerçevede dünya akademik literatürüne kazandırılacak.
"EKONOMİK EŞİTSİZLİK" KONUSUNU SEÇTİ
Cemil Türk, yarışmada çevre, yapay zeka, finans ve eşitsizlik başlıkları arasından “ekonomik eşitsizlik” konusunu seçti. Makalesinde Yeni Zelanda, Zimbabve ve Brezilya gibi ülkelerden örneklerle, tüketim vergisi politikalarının toplumdaki gelir adaleti üzerindeki etkilerini değerlendirdi.
Türk, "Ekonominin sadece rakamlardan değil, insan ve toplumdan da ibaret olduğunu göstermek istedim" diyerek, çalışmasının sosyal yönünü vurguladı.
HARVARD HAYALİ BİR ADIM DAHA YAKIN
Yarışmayı sosyal medyada keşfeden Cemil Türk, Eylül ayında başladığı uzun hazırlık sürecinin ardından Nisan başında gelen birincilik haberiyle büyük bir başarıya ulaştı.
"Türkiye’den daha önce katılanlar oldu ama ilk üçe giren olmamıştı. Kazanmak büyük sürpriz oldu," diyen Türk, şimdi gözünü Harvard ya da Yale Üniversitesi'nde siyaset bilimi, ekonomi ya da felsefe okumaya dikmiş durumda.