Hindistan medyasından Bayraktar TB2'ye övgü: "Savaşların hakimi"

Hindistan basınının en önemli gazetelerinden India Today'de yer alan haberde, Bayraktar TB2 silahlı insansız hava araçlarının (SİHA) gelecekteki savaşlara giderek daha fazla hakim olmasının muhtemel olduğu belirtildi. Gazetede yer alan analize göre, Bayraktar TB2'ler kritik muharebelerden zaferle çıkarak modern savaşta önemli bir rol oynuyor.
DIŞ HABERLER—Türkiye'nin ürettiği SİHA'lar, bir kez daha dünya basınında ilk manşetlerde yer almaya devam ediyor. Bangladeş Ordusu, Baykar şirketi tarafından geliştirilen Bayraktar TB2 Silahlı İnsansız Hava Araçları (SİHA) ile atışlı tatbikatlar gerçekleştirdi.
Hindistan’ın sınırda güvenlik duvarları inşa etmesi ve müdahaleleri, Bangladeş’te tepkilere yol açmıştı. İki ülke arasındaki gerginlik, sık sık karşılıklı askeri hamlelerle devam ediyor. Son olarak, Bangladeş ordusu, Bayraktar TB2 İHA'ları eşliğinde bir tatbikat yaparak dikkatleri üzerine çekti.
Hindistan merkezli India Today, Bayraktar TB2 insansız hava araçlarını övgüyle anlattı. Gazetede yer alan analize göre, Bayraktar TB2'ler, kritik muharebelerden zaferle çıkıyor.
"BAYRAKTAR TB2 ZAFERDE BÜYÜK ROL OYNUYOR"
Hindistan merkezli India Today, Bayraktar TB2'yi övgüyle anlattı. Gazetede yer alan analize göre, Bayraktar TB2 insansız hava araçları, kritik muharebelerde zaferin kazanılmasında büyük rol oynuyor.
Yazar Sudeep Lavania, "Dünya, 2020 yılında Azerbaycan'ın Türk yapımı Bayraktar TB2’yi kullanarak Ermeni güçlerini yok etmesiyle insansız hava araçlarının modern savaştaki önemine tanık oldu" dedi. Ayrıca, India Today TV'ye konuşan kaynaklar, Bayraktar TB2 insansız hava araçlarının şu anda Bangladeş tarafından Hindistan sınırı boyunca konuşlandırıldığını belirtti.
Lavania, 2. Karabağ Savaşı’na da değinerek, "Rus menşeli T72 tankları, füzeler ve roketlerle donanmış büyük bir orduya sahip olan Ermenistan, Azerbaycan'ın çok daha küçük kuvvetleri tarafından, özellikle Türk yapımı Bayraktar TB2 insansız hava aracı sayesinde kesin bir yenilgiye uğratıldı" dedi.
"HİNDİSTAN TB2'YE HAZIR DEĞİL"
Gazeteye konuşan güvenlik kaynakları Hindistan'ın Bayraktar TB2'ye karşı hazırlıklı olup olmadığı konusunda çeşitli adımlar attığını iddia etti.
Hindistan, ABD'den 31 adet Predator insansız hava aracı satın alırken, kendi üretimi olan Heron TP ve Tapas BH-201 gibi İHA'ları da kullanmaya başladı. Ayrıca, Hindistan Savunma Araştırma ve Geliştirme Örgütü (DRDO), insansız hava araçlarına karşı lazer tabanlı sistemler geliştirmeye devam ediyor.
"TB2 ÜSTÜN DONANIMA SAHİP"
Hindistan ve ABD yapımı insansız hava araçlarıyla karşılaştırıldığında, Bayraktar TB2 İHA'ları oldukça dikkat çekici özelliklere sahip. Gazetede yer alan bilgilere göre, Bayraktar TB2, ABD yapımı MQ-9 Reaper'ın yaklaşık sekizde biri ağırlığa sahip ve saatte yaklaşık 230 km maksimum hıza ulaşabiliyor.
Analizde "Bayraktar TB2, Türk yapımı MAM (Akıllı Mikro Mühimmat) lazer güdümlü füzeleriyle modern tankları etkili bir şekilde imha edebiliyor. TB2 İHA'ları, bir uçuş sırasında dört adede kadar MAM taşıyabiliyor.TB2 İHA, maksimum 150 kg faydalı yük taşıma kapasitesine sahip. Standart faydalı yük konfigürasyonu, bir elektro-optik kamera modülü, bir kızılötesi kamera modülü, bir lazer işaretleyici, bir lazer mesafe bulucu ve bir lazer işaretleyici içeriyor" denildi.
Bayraktar AKINCI Taarruzi İnsansız Hava Aracı (TİHA), Roketsan’ın geliştirdiği IIR (Görüntüleyici Kızılötesi) Güdümlü MAM-T ve TV Güdümlü MAM-L atış testlerini başarıyla tamamladı. Bu başarı, Türkiye’nin savunma sanayisinde önemli bir adımı simgeliyor.
Türk savunma sanayisinin en çok ihraç edilen mühimmatlarından biri olan lazer güdümlü mini akıllı mühimmatlar, yeni bir eşik daha aşarak bulut üstü vuruş kabiliyetine kavuştu. Bu gelişme, Türkiye’nin savunma sanayisindeki yerli üretim gücünü bir kez daha pekiştirdi.
Yazara göre, Bayraktar İHA’larının bazı modelleri hedeflerine yaklaşırken çıkardığı rahatsız edici seslerle psikolojik olarak tedirgin edici bir etki oluşturabiliyor. Bu özellik, rakip kuvvetlerin moralini bozma ve savaş alanında stratejik avantaj sağlama açısından önemli bir faktör olarak öne çıkıyor.
Bayraktar TB2, ilk ihracat başarısını 2018 yılında Katar'da elde etti ve o günden bugüne 33 farklı ülke ile sözleşme imzalayarak global pazarda kendine sağlam bir yer edindi. Bayraktar TB2, dünyanın çeşitli bölgelerinde karşılaştığı zorlu hava koşullarına rağmen görev yapmaya devam etti. Çöl sıcağından dondurucu soğuklara, kar ve fırtına gibi olumsuz hava şartlarına karşı dayanıklılığını kanıtladı ve NATO ile Avrupa Birliği üyesi ülkelerin envanterinde yer aldı.
Bayraktar TB2'nin ihracat başarıları, Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar'ın 2021 ve 2022 yıllarında Türkiye'nin en çok vergi ödeyen ismi olmasına katkı sağladı. Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar da aynı yıllarda en fazla vergi ödeyen ikinci isim olarak dikkat çekti.
Bugüne kadar 750 bin uçuş saatini aşan Bayraktar TB2, 27 bin 30 feet irtifa ile kendi sınıfında Türkiye irtifa rekorunu kırdı. Bu uçuş süresiyle, Bayraktar TB2, en uzun süre görev yapan milli hava aracı unvanına sahip oldu.
16 Temmuz 2019’da Kuveyt’te 27 saat 3 dakika kesintisiz uçuş yaparak başka bir rekor daha kıran Bayraktar TB2, bu başarılarla Türk savunma sanayisinde önemli bir adım attı. Yüzde 93 yerli sanayi katkısına sahip olan Bayraktar TB2, özellikle entegre edilen milli mühimmat ve füzelerle daha da güçlü hale geldi.
Bayraktar TB2'nin ateş gücünü artıran MAM-L, MAM-C, BOZOK mühimmatları ve KEMANKEŞ Mini Akıllı Seyir Füzesi gibi yerli mühimmatlarla, Türk savunma sanayisinin gücünü pekiştirmeye devam ediyor.