İki donanma karşı karşıya geldi! Güney Çin Denizi’nde gergin dakikalar

Filipinler'e ait bir savaş gemisi ile Çin donanması, ihtilaflı Scarborough Sığı yakınlarında karşı karşıya geldi. Çin, Filipin gemisini bölgeden “uyarıyla uzaklaştırdığını” açıklarken, Filipinler ise kendi karasularında meşru haklarını kullandığını savundu.
Güney Çin Denizi’nde tansiyon yeniden yükseldi. Çin ve Filipinler donanmaları, ihtilaflı Scarborough Sığı yakınlarında karşı karşıya geldi. Karşılaşma, ABD ile Filipinler’in bölgedeki geniş çaplı askeri tatbikatına saatler kala gerçekleşti.
ÇİN: YASADIŞI GİRİŞ YAPILDI, UZAKLAŞTIRILDI
Çin Halk Kurtuluş Ordusu Güney Cephe Komutanlığı, 20 Nisan’da Filipinler’e ait bir savaş gemisinin ülkenin “egemen sularına izinsiz girdiğini” ve gerekli uyarıların ardından bölgeden çıkarıldığını açıkladı. Komutanlık Sözcüsü Albay Cao Cıvey, "Filipin tarafı provokasyonlarını sonlandırmalı, aksi halde sonuçlarına katlanır" uyarısında bulundu.
FİLİPİNLER: KENDİ BÖLGEMİZDEYİZ, HAKKIMIZI KORURUZ
Filipinler Donanma Sözcüsü Tuğamiral Roy Vincent Trinidad ise bölgedeki egemenlik iddialarını yineledi. Trinidad, “Kendi deniz bölgemizde bulunuyoruz ve her gemiye meydan okuma hakkımız var” açıklamasında bulundu.
ZAMANLAMA DİKKAT ÇEKTİ: TATBİKAT ÖNCESİ MESAJ MI?
Çin-Filipinler donanmalarının karşı karşıya geldiği olay, ABD ile Filipinler’in 14 bin askerle gerçekleştirdiği yıllık Balikatan tatbikatının başlamasından hemen önce meydana geldi. Uçak gemileri, muhripler ve ABD yapımı hava savunma sistemlerinin yer aldığı tatbikat, 9 Mayıs’a kadar sürecek.
Pekin ise tatbikatı sert sözlerle eleştirdi. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Guo Ciakun, “Filipinler’in bölge dışı bir ülkeyle askeri tatbikat yapması, stratejik istikrara zarar veriyor” dedi.
SCARBOROUGH SIĞI: BÖLGESEL KRİZİN SICAK NOKTASI
“Panatag” ya da “Huangyan” olarak da anılan Scarborough Sığı, Filipinler’in Luzon Adası’na 222 kilometre mesafede yer alıyor. Çin ve Filipinler’in egemenlik iddiaları nedeniyle sık sık karşı karşıya geldiği bölge, 2012’de Çin’in fiili kontrolüne geçmişti.
GÜNEY ÇİN DENİZİ ANLAŞMAZLIĞI
Güney Çin Denizi, Çin’in 1947’de ilan ettiği haritayla birlikte yüzde 80’lik bir alan üzerinde hak iddia ettiği, doğal kaynaklar açısından zengin bir bölge. Filipinler’in yanı sıra Vietnam, Brunei ve Malezya da bölgede hak sahibi olduğunu ileri sürüyor.
2016’da Lahey’deki Daimi Tahkim Mahkemesi, Filipinler lehine karar vermiş ve Çin’in tek taraflı egemenlik taleplerinin yasal olmadığını hükme bağlamıştı. Ancak Pekin bu kararı tanımadığını açıklamış, bölgedeki askeri varlığını sürdürmüştü.