İklim krizi ikonik Fuji Dağı'nı etkisi altına aldı... Japonya'nın simgesi 130 yıl sonra kar görmedi

Editör:
- Güncelleme:
İklim krizi ikonik Fuji Dağı'nı etkisi altına aldı... Japonya'nın simgesi 130 yıl sonra kar görmedi
Dünya Haberleri

Kasım ayına sadece birkaç gün kalırken, Japonya'nın ikonik Fuji Dağı, 130 yıl önce kayıtların başlamasından bu yana üzerinde kar örtüsü olmayan ilk yılını geçiyor. Fuji Dağı'ndaki bu durum, dünyanın gidişatı açısından endişe verici bir gösterge olabilir.

Japonya'nın en yüksek dağı Fuji'nin zirveleri genellikle Ekim ayı başlarında karla kaplanır, ancak salı günü itibariyle zirve çıplak kaldı ve iklim kriziülkenin en sevilen simge yapılarından biri üzerindeki etkileri konusunda alarm verdi.

İklim krizi ikonik Fuji Dağı'nı etkisi altına aldı... Japonya'nın simgesi 130 yıl sonra kar görmedi - 1. Resim


HAVA SICAKLIĞI NEDENİYLE KAR ÖRTÜSÜ OLUŞMUYOR

Fuji Dağı'nda kar örtüleri ortalama olarak 2 Ekim'de oluşmaya başlıyor. Bu durum geçen yıl, Japonya Hava Ajansı tarafından 5 Ekim'de kaydedilmişti. Fakat bu sene, zirvede bulunan kar örtüsü hava sıcaklığı nedeniyle hemen eriyor. 

Kofu Yerel Meteoroloji Ofisi, 1894'te kurulduğundan beri her yıl Fuji Dağı'ndaki ilk kar yağışını duyurmakta, ancak bu yıl mevsim normallerinin üzerinde sıcak hava nedeniyle bunu gerçekleştirememiştir.

REKOR YENİLENDİ

Kofu ofisinden meteoroloji görevlisi Shinichi Yanagi, CNN'e yaptığı açıklamada, "Japonya'daki yüksek sıcaklıkların yazdan beri devam etmesi ve yağmur yağması nedeniyle kar yağışı olmamıştır." dedi.

29 Ekim itibarıyla kar eksikliği, 1955 ve 2016'da kaydedilen 26 Ekim tarihli önceki rekoru geçti.

Japonya, Meteoroloji Ajansı'nın bildirdiğine göre, 1898'deki istatistiklerin başlamasından bu yana en sıcak yazını kaydetti.

Doğal iklim paterni El Niño, sıcaklıkların artışını tetikleyen faktörlerden biri olurken, fosil yakıtların yakılması gibi insan kaynaklı etkenler de iklim krizinin ana nedenleri arasında yer alıyor.

BİLİM İNSANLARINDAN UYARI

Bilim insanları, dünyanın küresel ısınmayı sanayi öncesi seviyelerin 1.5 derece üzerinde sınırlaması gerektiği konusunda uzun zamandır uyarılarda bulunuyor. Aksi takdirde, iklim değişikliğinin en yıkıcı etkileriyle yüzleşmek zorunda kalabiliriz.

Ocak ayında yapılan yeni bir araştırma, iklim krizinin son 40 yılda Kuzey Yarımküre'nin çoğu bölgesindeki kar örtüsünü azalttığını ortaya koydu.

İklim krizi ikonik Fuji Dağı'nı etkisi altına aldı... Japonya'nın simgesi 130 yıl sonra kar görmedi - 2. Resim


FUJI DAĞI GÖSTERGE OLABİLİR

Fuji Dağı'ndaki geç kar yağışı, dünyanın gidişatı açısından endişe verici bir gösterge olabilir; daha sıcak kışların kar, turizm, yerel ekonomiler, gıda ve su kaynakları üzerinde etkisi bulunabilir.

Japonya'nın Yamanashi ve Shizuoka illerini kapsayan 3,776 metre yüksekliğindeki Fuji Dağı, UNESCO Dünya Mirası alanıdır ve Japonya'nın simgelerindendir..

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...