'İlk kez' diyerek duyurdular! Ukrayna, Rusya'ya ait Su-57 savaş uçağını vurdu

Ukrayna, Rus Hava Kuvvetlerinin envanterinde az sayıda bulunan Su-57 savaş uçağını ilk kez vurduklarını duyurdu. Su-57, Rus Hava Kuvvetlerinin en pahalı savaş oyuncaklarından biri olarak biliniyor.
Ukrayna İstihbarat Ana Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, dün Rusya'nın Astrahan bölgesindeki Ahtubinsk Askeri Hava Üssü'ne saldırı düzenlendiği belirtildi.
Uydu fotoğrafları, havaalanındaki saldırının sonrasını gösteriyor.
'İLK KEZ' DİYEREK DUYURDULAR
Askeri üssün temas hattından 589 kilometre uzaklıkta bulunduğu belirtilen açıklamada, saldırıda Rusya'ya ait Su-57 savaş uçağının vurulduğu kaydedildi. Açıklamada, uçağın vurulduğunun uydu fotoğraflarıyla kanıtlandığı ifade edildi.
Rus Hava Kuvvetlerinin envanterinde bu tip savaş uçaklarından sadece birkaç adet bulunduğuna işaret edilen açıklamada, Su-57 savaş uçağının ilk kez vurulduğu belirtildi.
Saldırı onaylandığı takdirde bu, Ukrayna tarihinde Su-57'ye yapılan ve bilinen ilk başarılı saldırı olacak.
Saldırının, ABD ve Almanya'nın yakın zamanda müttefiklerine, sağladıkları uzun menzilli silahlarla Rusya topraklarındaki bazı hedefleri vurma yetkisi vermesinden sonra yaşanması dikkat çekti.
RUSYA'NIN EN PAHALI SAVAŞ OYUNCAKLARINDAN BİRİ
Çift motorlu hayalet uçak olarak bilinen Su-57'nin yaklaşık değeri 28 milyon £ ve Rus Hava Kuvvetlerinin en pahalı savaş oyuncaklarından biri olarak biliniyor.
Öte yandan Su-57, düzenli olarak Ukrayna'daki sivil bölgeleri hedef alan Kh-59 ve Kh-69 seyir füzelerini taşıyabiliyor.
PUTİN'İN KAMUFLAJ UÇAĞI OLARAK BİLİNİYOR
Sukhoi Su-57, Rusya'nın ilk beşinci nesil savaş uçağı. Aynı zaman Rus ordusunda gizlilik teknolojisiyle tasarlanan ilk uçak özelliğine sahip. Su-57, radar izini azaltmak için çeşitli yöntemler kullanmasıyla biliniyor.
Yalnızca Rusya, ABD ve Çin'in bu sınıfta seri uçakları var. 28 milyon £ ile Kremlin için bile ağır bir fiyat etiketini taşıyor ancak bu uçak, ABD'deki muadilinden daha ucuz.
İlk prototip uçak 2010 yılında uçtu ancak çeşitli yapısal ve teknik sorunlar nedeniyle uzun süren bir gelişim yaşadı. Su-57 nihayet 2020 yılında hava kuvvetlerine girdi.