CANLI ANLATIM

İran seçimlerinde son durum! Ülke bugün sandığa gitti, Reisi’nin koltuğu için dört aday

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
İran, Haber

Dünya Haberleri  / Türkiye Gazetesi

İran'da halk, ülkenin 9. Cumhurbaşkanını seçmek üzere bugün sandığa gitti. Reisi’nin koltuğu için dört aday yarışırken, 59 binden fazla sandıkta 61 milyon 452 bin 321 seçmenin oy kullanması bekleniyor. Ülkede oy verme işlemi 18.00'de sona erecek ve seçim sonuçları cumartesi günü açıklanacak. İşte İran seçimlerinden son dakika gelişmeleri...

Canlı Anlatım Özeti
  • OY VERME SÜRESİ İKİ DEFA UZATILDI
  • İLK VERİLER GECE YARISI YAYINLANACAK
  • SEÇİM MERKEZLERİ YOĞUNLUK
  • VAN'DAKİ İRANLILAR OYUNU KULLANDI
  • SAİD CELİLİ OYUNU KULLANDI
  • SEÇİM SONUÇLARI CUMARTESİ AÇIKLANACAK
  • HAMANEY OYUNU KULLANDI
  • 4 ADAY YARIŞIYOR
  • İRAN SANDIĞA GİDİYOR

28.06.2024 18:00

OY VERME SÜRESİ İKİ DEFA UZATILDI

İran'da 14'üncü Dönem Cumhurbaşkanlığı Seçimlerinde saat 18.00'de sona ermesi öngörülen oy verme süresi saat 20.00'ye kadar uzatıldı.

Ardından alınan yeni kararla oy verme süresi ikinci defa uzatıldı. Seçmenler saat 22.00'ye kadar oy kullanabilecek.


28.06.2024 14:50

İLK VERİLER GECE YARISI YAYINLANACAK

Seçim sonuçlarına dair ilk verilerin gece yarısı yayınlanması ve kesin sonuçların ise yarın öğleden önce açıklanması bekleniyor.

İran seçimlerinde son durum! Ülke bugün sandığa gitti, Reisi’nin koltuğu için dört aday - 1. Resim


28.06.2024 14:30

SEÇİM MERKEZLERİ YOĞUNLUK

Yerel saatle 08.00'de başlayan ve uzatılmaması halinde 18.00’de sona erecek oy verme süreci 62 milyon seçmen için kurulan 59 binden fazla merkezde kurulan sandıklarda devam ediyor.

İran seçimlerinde son durum! Ülke bugün sandığa gitti, Reisi’nin koltuğu için dört aday - 2. Resim

Oy verme süreci devam ederken başkent Tahran'daki seçim merkezlerinde yoğunluk gözleniyor.

Tahran'ın en büyük seçim merkezlerinden İrşad Hüseyniyesi ve diğer seçim noktalarında yoğun katılım gözleniyor.


28.06.2024 11:40

VAN'DAKİ İRANLILAR OYUNU KULLANDI

Van'da bulunan İranlılar, ülkelerindeki 14. Dönem Cumhurbaşkanlığı Seçimleri için Van Ticaret ve Sanayi Odası'nda (TSO) kurulan sandıkta oy kullandı.

İran seçimlerinde son durum! Ülke bugün sandığa gitti, Reisi’nin koltuğu için dört aday - 1. Resim

Kentte bulunan İranlılar için sandık kurulduğunu belirten Çeliktaş, "Van, İran'a 100 kilometre mesafede. Yılda 800 bin ile 1 milyon arasında turist ağırlıyoruz. İran ile ilişkilerimiz çok iyi. Dolayısıyla İranlılar için bugün sandık kurarak hizmet veriyoruz. Türkiye'de 7 noktada sandık kuruldu. Bu noktalardan biri de Van. Kentte bulunan İranlılar gün içinde oylarını burada kullanabilecekler." diye konuştu.

İran seçimlerinde son durum! Ülke bugün sandığa gitti, Reisi’nin koltuğu için dört aday - 4. Resim

Sandıkta görevli İranlı Samad Porsultani de "14. Cumhurbaşkanımızı seçiyoruz. Türkiye'de sandıklar kuruldu. Burada bulunan İranlılar olarak oylarımızı kullanmaya başladık. Şu ana kadar 15 kişi oy kullandı. Sonuçların hayırlı olmasını diliyoruz." dedi.


28.06.2024 11:00

SAİD CELİLİ OYUNU KULLANDI

İran'da halk, 14. Dönem Cumhurbaşkanlığı Seçimleri için sandık başına gitti. Muhafazakar cumhurbaşkanı adaylarından Said Celili, başkent Tahran'da oyunu kullandı.

İran seçimlerinde son durum! Ülke bugün sandığa gitti, Reisi’nin koltuğu için dört aday - 1. Resim


28.06.2024 10:00

SEÇİM SONUÇLARI CUMARTESİ AÇIKLANACAK

Ülkede oy verme işlemi 18.00'de sona erecek ve seçim sonuçları cumartesi günü açıklanacak. 14'üncü dönem Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Muhafazakar cepheden eski Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Said Celili, Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf ve eski İçişleri Bakanı Mustafa Purmuhammedi ile Reformist Cepheden Tebriz Milletvekili Mesut Pezeşkiyan tek aday olarak yarışıyor.


28.06.2024 08:30

HAMANEY OYUNU KULLANDI

İran'da 14. Dönem Cumhurbaşkanlığı Seçimleri için oy verme işlemi yerel saatle 08.00'de başladı. İran lideri Ayetullah Ali Hamaney, oyunu Tahran'da kabullerini gerçekleştirdiği İmam Humeyni Hüseyniyesi'ndeki salonda kurulan sandıkta kullandı.

İran seçimlerinde son durum! Ülke bugün sandığa gitti, Reisi’nin koltuğu için dört aday - 1. Resim

Oyunu kullandıktan sonra basın mensuplarına açıklama yapan Hamaney, konuşmasına 19 Mayıs'ta helikopter kazasında hayatını kaybeden Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve ve diğer yetkilileri anarak başladı.

Seçim günlerinin İranlılar için "mutluluk ve sevinç günü" olduğunu söyleyen Hamaney, kararsız seçmeni sandığa çağırarak, "İslam Cumhuriyeti'nin devamlılığı, istikrarı, izzeti ve dünyadaki itibarı, halkın varlığına bağlıdır. Bu nedenle değerli halkımıza oy vermeyi ciddiye almalarını ve bu önemli siyasi sınava katılmalarını tavsiye ediyoruz." dedi.

İran seçimlerinde son durum! Ülke bugün sandığa gitti, Reisi’nin koltuğu için dört aday - 2. Resim

Hamaney, "İnşallah bu ülke için en iyi ve en faydalı tercih seçilir, önümüzdeki yıllar Allah'ın izniyle güzel ve hayırlı yıllar olur ve insanlar tercihlerinden memnun olur." ifadelerini kullandı.


28.06.2024 08:00

4 ADAY YARIŞIYOR

Seçimlerde reformist aday Mesud Pezeşkiyan, muhafazakar adaylar Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf, eski Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Said Celili ve eski İçişleri Bakanı Mustafa Purmuhammedi yarışıyor.

Muhafazakar adaylar Tahran Belediye Başkanı Ali Rıza Zakani ve Emir Hüseyin Kadızadehaşimi, "muhafazakar kanatta birliği sağlamak için" seçime saatler kala adaylıktan çekildi.

Adayların ilk turda seçilebilmesi için yüzde 50+1 oy alması gerekiyor.

İlk turda yüzde 50+1'in üzerine çıkan aday olmaması halinde en fazla oyu alan 2 aday ikinci tura kalacak ve 5 Temmuz'da yapılacak ikinci turda kazanan isim ülkenin 9. Cumhurbaşkanı olacak.


28.06.2024 07:00

İRAN SANDIĞA GİDİYOR

İran’da 14’üncü dönem Cumhurbaşkanlığı seçimlerine son bir gün kala iki aday yarıştan çekilme kararı aldı. Şehit ve Gaziler Vakfı Başkanı Emir Hüseyin Kadızade Haşimi ve Tahran Belediye Başkanı Ali Rıza Zakani muhafazakâr kanat lehine çekildiklerini duyurdu. Üç muhafazakâr aday; eski Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Said Celili, Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf ve eski İçişleri Bakanı Mustafa Purmuhammedi’nin karşısında ise tek reformist isim Mesud Pezeşkiyan var. Üç muhafazakâr isim, Türk asıllı Tebriz Milletvekili Pezeşkiyan’a karşı tek aday çıkarmak için son ana kadar görüşmeler gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin 19 Mayıs’ta helikopter kazasında hayatını kaybetmesinin ardından gerçekleştirilen Anayasayı Koruyucular Konseyi toplantısında 14’üncü dönem cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 28 Haziran’da yapılması kararlaştırılmıştı. Yaklaşık 61 milyon seçmenin bulunduğu ülkede meçime katılımın yüzde 55- 60 civarına çıkması durumunda Pezeşkiyan’ın seçilme ihtimali artacak. 2021’de düzenlenen 13. Cumhurbaşkanlığı Seçimlerine ülke genelinde katılım yüzde 48,8 olarak gerçekleşmişti.


Yer: İran

Düzenleyen:  - Dünya
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...