İran'a nükleer saldırı hazırlığı! İsrail vurmak istiyor, Beyaz Saray kararsız

İsrail ordusunun İran'a nükleer bir saldırı hazırlığında olduğu bildirildi. İsrail ve ABD basınında yer alan haberlerde, Tahran ile askeri baskı kurmadan masaya oturulmayacağı bilgisi verildi. Trump yönetimi Tahran’a yönelik olası bir saldırıya şiddetle karşı çıkarken, İsrail güvenlik kaynakları "İran bugün durdurulmazsa, yarın çok geç olacak" diyor.
Tel Aviv yönetimi, İran’ın nükleer programına karşı bağımsız bir saldırı kapasitesine sahip olduğunu bildirdi. Ancak askeri hazırlıklar ne kadar yoğun olursa olsun, Washington’dan gelecek ‘yeşil ışık’ olmadan düğmeye basılamayacağı vurgulanıyor.
İsrail ve ABD basınında yer alan haberlere göre, İran’ın nükleer altyapısını hedef alacak saldırılar için hazırlıklarda sona gelindi. İsrail’in önceliği İran’ın nükleer silah edinme süreci durdurmak. İsrail güvenlik birimleri, Tahran’ı masaya oturtacak yegane yolun “önce askeri baskı, sonra diplomasi” olduğu görüşünde.
GÖZLER BEYAZ SARAY'DA
ABD'nin açık desteği olmadan İsrail'in tek başına harekete geçmenin mümkün olmadığını da kabul ediyor. Tahran’ın olası bir saldırıya karşı yalnızca İsrail değil, ABD hedeflerine karşı da sert bir yanıt verme ihtimali Tel Aviv’de diplomatik denge arayışını daha da önemli kılıyor.
İsrail güvenlik kaynakları, bu operasyonun ancak sonrasında İran’a sunulacak diplomatik teşviklerle anlam kazanabileceğini belirtiyor. İsrailli üst düzey güvenlik yetkilileri, “Teknik bilgiye sahip olan İran, zamanla bomba üretimini tamamlar. Bugün durdurmazsak, yarın çok geç olacak” diyor.
ASKERİ HAZIRLIKLAR ZİRVEDE
İsrail ordusu (IDF), İran’daki uranyum zenginleştirme tesislerine, balistik füze altyapısına ve hava savunma sistemlerine yönelik hedef listelerini çoktan hazırlamış durumda. Yetkililer, İran’ın nükleer tesislerine yönelik ani ve etkili bir darbe indirmenin mümkün olduğunu savunuyor.
Bununla birlikte İsrail her ne kadar “operasyonel bağımsızlıktan” söz etse de, gerçekte bu saldırının hayata geçmesi için ABD’nin diplomatik, teknik ve lojistik desteğine ihtiyaç duyuyor. Özellikle uzun menzilli bombardıman görevleri için gerekli yakıt ikmal uçaklarının ve özel mühimmatların sadece Amerikan ordusunda bulunduğu, bu yüzden “yeşil ışığın” mutlak şart olduğu görüşündeler.
TRUMP CEPHESİ BÖLÜNMÜŞ DURUMDA
Başkan Donald Trump yönetiminin ise İran’a yönelik yaklaşımı da karmaşık. Bazı etkili isimler saldırıya tamamen karşı. ABD’nin Orta Doğu’daki askeri varlığını sınırlayıp Çin’e odaklanması gerektiğini savunanlar Beyaz Saray çevresinde oldukça güçlü.
Bu nedenle İsrail için diplomatik ikna süreci, askeri hazırlıktan çok daha çetin geçiyor. İsrail güvenlik kaynakları ise, "İran bugün durdurulmazsa, yarın çok geç olacak. Bu mesele artık Tel Aviv’in değil, dünyanın meselesi olacak. Çünkü nükleer bir İran, sadece İsrail’in değil tüm bölgenin güvenliğini tehdit eder" görüşünde.
SALDIRIYA ŞİDDETLE KARŞI ÇIKTILAR
Öte yandan İsrail, İran’ın nükleer altyapısını hedef alacak bir saldırı için hazırlıklarını tamamladı. Ancak Trump yönetiminin içindeki güçlü isimler, Tahran’a yönelik olası bir saldırıya şiddetle karşı çıkıyor.
ABD'nin bölgeye iki uçak gemisi ve Diego Garcia üssüne uzun menzilli bombardıman uçakları konuşlandırmasına rağmen, İsrail’e yönelik destek sınırlı. Tel Aviv’e ayrıca THAAD ve Patriot bataryaları tedarik edildi fakat bu adımların bir kısmı Yemen’deki Husilere yönelik operasyonlarla bağlantılı olarak değerlendiriliyor.