İran’da ulusal yas ilan edildi: Can kaybı artıyor!

İran’ın Bender Abbas kentindeki Şehid Recai Limanı’nda meydana gelen şiddetli patlama ülkeyi yasa boğdu. Hükümet, facianın ardından ülke genelinde 1 günlük ulusal yas ilan ederken, ölü sayısının 36’ya, yaralı sayısının ise 1139'a ulaştığı açıklandı.
İran'ın Bender Abbas kentindeki Şehid Recai Limanı’nda meydana gelen şiddetli patlama sonrası hükümet, ülke genelinde bir günlük ulusal yas ilan etti. Yerel haber kaynaklarına göre, patlamada hayatını kaybedenlerin sayısı 36’ya, yaralıların sayısı ise 1.139’a yükseldi.
ŞEHİD RECAİ LİMANI'NDA CAN PAZARI
İran Hükümet Sözcüsü Fatma Muhacerani yaptığı açıklamada, "Bender Abbas’taki Şehid Recai Limanı’nda meydana gelen trajik olayın ardından, hükümet yarın ülke genelinde ulusal yas ilan etti" ifadelerini kullandı.
PATLAMANIN ARDINDAN BÜYÜK YANGIN
Dün öğle saatlerinde meydana gelen şiddetli patlama, liman sahasında geniş çaplı bir yangına yol açtı. İtfaiye, sağlık ve arama-kurtarma ekipleri olay yerine sevk edilirken, şiddetli rüzgar yangın söndürme çalışmalarını büyük ölçüde zorlaştırdı.
İlk belirlemelere göre patlamada 25 kişi hayatını kaybetmiş, 800'den fazla kişi yaralanmıştı. Bugün yapılan son açıklamalarda ise can kaybının artarak 36'ya çıktığı duyuruldu.
ÇİN'DEN GELEN FÜZE YAKITI MI PATLADI?
Özel güvenlik firması Ambrey, İran'ın Shahid Rajaei Limanı’nda meydana gelen ölümcül patlamanın, Çin’den gelen bir füze yakıtı sevkiyatıyla bağlantılı olabileceğini ileri sürdü.
Ambrey’e göre, katı roket yakıtı olarak kullanılan amonyum perklorat taşıyan bir kargo, limana ulaştıktan sonra uygunsuz şekilde depolandı ve büyük yangının çıkmasına neden oldu. Gemi takip verileri de Mart ayında kimyasal madde taşıyan bir geminin liman yakınlarında bulunduğunu doğruladı.
İRAN FÜZE STOKLARINI MI YENİLİYORDU?
Ambrey, sevkiyatın Gazze savaşı sırasında İsrail'e yapılan saldırıların ardından İran'ın füze stoklarını yenileme amacı taşıdığını belirtti. İran makamları ise şu ana kadar sevkiyatın varlığını kabul etmedi ve olayla ilgili resmi bir açıklama yapmadı.
Patlamada kullanılan kimyasalların neden aylarca taşınmadığı ya da uygun şekilde depolanmadığı ise belirsizliğini koruyor. Uzmanlar, 2020 yılında Beyrut Limanı'nda yaşanan ve büyük yıkıma yol açan patlamanın ardından benzer kimyasallara yönelik uluslararası hassasiyetin arttığını hatırlattı.