İsrail Uluslararası Adalet Divanı'ndaki duruşmadan kaçtı!

İsrail, Gazze'deki işgali ve insani yardım kuruluşu UNRWA'nın faaliyetlerini yasaklama kararına ilişkin Uluslararası Adalet Divanı'nda (UAD) başlayan tarihi duruşmalara katılmadı
Uluslararası Adalet Divanı'nda (UAD), İsrail'in Birleşmiş Milletler (BM) kuruluşlarına yönelik kısıtlamalarının uluslararası hukuktaki sonuçlarını değerlendiren danışma görüşü duruşmaları resmen başladı.
Duruşmalarda, Filistinli temsilciler İsrail'i, Gazze'de kitlesel açlığa yol açmak amacıyla insani yardımı "savaş silahı" olarak kullanmakla suçladı. Filistin'in Hollanda Büyükelçisi Ammar Hijazi, "İsrail'in eylemleri insanlık dışıdır ve soykırım niteliğindedir" ifadelerini kullandı.
Filistin heyeti, mahkemeye sunduğu belgelerde, "İsrail’in insani yardım sağlama yükümlülüğünü ihlal ettiğini" ve "Filistin halkının gerçek ve acil bir soykırım tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu" vurguladı. Duruşmaların beş gün sürmesi bekleniyor.
İSRAİL, UAD'DEKİ SÖZLÜ DURUŞMALARDAN KAÇTI
İsrail tarafı, UAD'de yapılan sözlü duruşmalara katılmayı reddetti. Önceden sunulan yazılı beyanlarda İsrail, "UNRWA ile yapılan anlaşmaları feshetme ve faaliyetlerini savaş zamanında durdurma hakkına sahip olduğunu" savundu.
"İSRAİL SUÇ KANITLARINI YOK EDİYOR"
Filistinli yetkililer, İsrail'in Birleşmiş Milletler soruşturma organlarının Gazze'ye girişini engelleyerek "suç kanıtlarını sistemli şekilde yok ettiğini" belirtti. Mahkemeye sunulan ifadelerde, "İsrail'in BM binalarını işgal ettiği, yardım konvoylarına saldırdığı ve insani yardım malzemelerinin bölgeye girişini kasıtlı olarak engellediği" kaydedildi.
"GAZZE'YE YETERLİ GIDA GİRİŞİ YAPILMIYOR"
BM Hukuk İşleri Genel Sekreter Yardımcısı Elinor Hammarskjold, UAD'deki açıklamasında, "2 Mart’tan bu yana Gazze'ye hiçbir yardım ya da ticari mal girişine izin verilmediğini" ve bunun "Gazze'de yıkıcı insani etkiler oluşturduğunu" ifade etti. Hammarskjold, İsrail’in BM Şartı ve uluslararası hukuk kapsamındaki yükümlülüklerini ihlal ettiğini açıkladı.
GAZZE'DE ŞAFAK VAKTİ SALDIRISI: EN AZ 24 ÖLÜ
İsrail'in Gazze’ye düzenlediği şafak vakti saldırılarında en az 24 kişi hayatını kaybetti. Cebaliye’de bir yerleşim bölgesine düzenlenen hava saldırısında 10 kişi, başka bir evde ise sekiz kişi hayatını kaybetti. Khan Younis’te bombalanan bir evin enkazından dört ceset çıkarıldı. Ayrıca batı bölgesinde bir çadır barınağına düzenlenen saldırıda bir kız çocuğu hayatını kaybetti.
YEMEN'DE ABD SALDIRISI: 68 ÖLÜ
Husi yanlısı medya kuruluşları, ABD güçlerinin Yemen’in Saada kentinde Afrikalı göçmenlerin tutulduğu bir gözaltı merkezine düzenlediği hava saldırısında en az 68 kişinin öldüğünü, 47 kişinin yaralandığını duyurdu. Husi sözcüsü Mohammed Abdul Salam, saldırıyı "vahşi bir suç" olarak niteledi ve "Washington'un bu saldırılarla askeri başarısızlıklarını örtbas etmeye çalıştığını" söyledi.