İsrail’de F-16 paniği: Türkiye ile çarpışmaktan korkuyoruz!

Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
İsrail’de F-16 paniği: Türkiye ile çarpışmaktan korkuyoruz!
Dünya Haberleri  / Anadolu Ajansı

Tel Aviv’de alarm zilleri çalıyor. Eski Mossad Terörle Mücadele Daire Başkanı Oded Eilam, İsrail kamuoyunu sarsan açıklamasında, Türkiye’nin Suriye’ye F-16 filosu ve HİSAR hava savunma sistemleri konuşlandırması durumunda, İsrail’in askeri hamlelerinin artık cezasız kalmayacağını söyledi.

İsrail güvenlik çevreleri, Türkiye’nin Suriye’de artan etkisi karşısında ciddi endişe içinde. Eski Mossad Terörle Mücadele Daire Başkanı Oded Eilam, kaleme aldığı analizde, Türkiye’nin F-16 filosu, HİSAR hava savunma sistemi ve S-400 konuşlandırma ihtimalinin İsrail için “askerî kabus senaryosu” anlamına geldiğini yazdı.

Eilam’a göre, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine konuşlanması hâlinde, İsrail’in bölgede sınırsız hava üstünlüğü dönemi sona erecek.

Yazısında "F-16’lar ve milli HİSAR sisteminin konuşlandırılması, İsrail ordusunun bugüne dek savunmasız kalan Suriye hava sahasına rahatça müdahale etmesini imkânsız hale getirebilir." dedi.

İSRAİL'İN KORKUSU AÇIK: TÜRKİYE EĞER İSTERSE, VURUR

İsrail ordusunun son haftalarda Suriye'de bazı bölgelere hava saldırıları düzenlediğini hatırlatan Eilam, İsrail'in Türkiye'nin Suriye'de askeri üs kuracağı yönündeki iddiaların gerçekleşmesinden ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ülkenin kuzey sınırına yakın bir noktada bulunmasından büyük endişe duyduğunu aktardı.

Eilam, İsrail'in, Türkiye'nin Suriye'ye hava savunma sistemi konuşlandırmasını önlemek için köklü taktik değişikliklere gitmesi gerektiğini ileri sürerek İsrail açısından en endişe verici senaryonun Türkiye'nin Suriye'ye bir F-16 filosu ile HİSAR ve S-400 hava savunma sistemleri yerleştirme ihtimali olduğunu, bunun İsrail'in eylemlerinin karşılık bulacağı anlamına geldiğini vurguladı.

Türkiye'nin Azerbaycan, Katar, Libya gibi ülkeler için de askeri olarak önemli bir aktör olduğunun altını çizen Eilam, "Türkiye artık Suriye'de misafir değil, ev sahibi." şeklinde değerlendirmede bulundu.

İSRAİL'DEN ABD'YE AÇIK ÇAĞRI: TÜRKİYE'Yİ DURDURUN!

Ayrıca Eilam, ABD'nin sessizliğini eleştirerek, Tel Aviv’in Washington’dan diplomatik müdahale ve denge kurması için yardım istemesi gerektiğini savundu:

“Eğer ABD müdahil olmazsa, bölgede dengeyi sağlayacak başka hiçbir aktör kalmaz. İsrail’in yalnız başına Türkiye’yi dengelemesi mümkün değil.”

HAARETZ: TÜRKİYE SURİYE'NİN YENİDEN İNŞASINDA LİDERLİK İSTİYOR

Öte yandan, İsrail’in önde gelen gazetelerinden Haaretz de konuya geniş yer ayırdı. Türkiye’nin Suriye’nin yeni döneminde kilit aktör olmak istediğini, Kürt unsurlar ve Dürzi gruplar üzerindeki denge arayışlarının İsrail’in çıkarlarıyla çatıştığını yazdı.

Ankara’nın T4 Askeri Havaalanı’na üs kurma planı ile birlikte İsrail’in Şam’a hava saldırısı düzenlemesi ise “doğrudan mesaj” olarak yorumlandı.

Kaynak: Anadolu Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
ibrahim 7 Nisan 2025 20:41

dört gözle bekliyoruz âdi İsrail çarpışmayı dört gözle

Sonraki Haber Yükleniyor...