İsrail'de enerji alarmı! Katar gazı Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşınacak

Orta Doğu’da dengeleri değiştirecek yeni enerji hattı İsrail’i alarma geçirdi. Katar doğal gazının Suriye ve Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşınması yeniden gündemde. Tel Aviv yönetimi, bölgedeki enerji oyununda Türkiye'nin ön almasına karşı sert bir diplomatik hamle hazırlığında olduğu iddia edildi.
Tel Aviv yönetimi, Suriye'deki dengelerin değişmesiyle birlikte Katar doğal gazının Suriye ve Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşınması ihtimalinden ciddi şekilde endişe duyuyor.
İSRAİL'İN HAYALLERİ SUYA DÜŞTÜ
İsrail, uzun yıllardır Körfez enerji kaynaklarının kendi limanları üzerinden Avrupa’ya taşınmasını hedefleyen projeler üzerinde çalışıyordu. Bu planların merkezinde, Hayfa Limanı bulunuyordu. Ancak Suriye'deki iç savaş sonrası bölgedeki dengelerin değişmesi, bu hayalleri sekteye uğrattı.
Yediot Ahronot gazetesinde Nadav Eyal imzasıyla yayımlanan analizde, Katar gazının Türkiye ve Suriye üzerinden Avrupa’ya taşınma ihtimalinin yeniden gündeme geldiği belirtildi.
TÜRKİYE-SURİYE YAKINLAŞMASI İSRAİL'İ RAHATSIZ EDİYOR
Gazetede yayımlanan analizde, Suriye'de istikrarın yeniden sağlanması ve Türkiye'ye yakın bir yönetimin şekillenmesinin, Tel Aviv yönetimini endişelendirdiği vurgulandı. "Türkiye, Suriye sahasını asla İsrail'e bırakmayacaktır" ifadesine yer verilen analizde, Tel Aviv’in bölgede açık bir stratejiden yoksun olduğu değerlendirmesi yapıldı.
Suriye ile kurulan yakın diplomatik ilişkilerin ardından 2009’da rafa kaldırılan Katar-Türkiye boru hattı projesinin yeniden canlanabileceği ve bu durumun İsrail'in enerji planlarını doğrudan tehlikeye atabileceği kaydedildi.
“TÜRKİYE İLE ÇATIŞMA DEĞİL, TEMAS GEREKLİ”
İsrail’in eski Ankara Büyükelçisi Amira Oron, Yediot Ahronot’a yaptığı açıklamada, "Türkiye, Suriye'nin istikrarında kilit rol oynuyor. İsrail, askeri bir çatışma riskine girmektense diplomatik yolla Ankara ile temas kurmalı" dedi.
Oron, bazı bölge ülkelerinin, İsrail’in Suriye’yi parçalamaya çalıştığından şüphelendiğini belirterek, "Türkiye ise Suriye'de istikrarlı bir yapı inşa etmeye çalışıyor" ifadelerini kullandı.
TEL AVİV'İN STRATEJİ AÇMAZI: YENİ CEPHE AÇMA RİSKİ
Yazıda, İsrail'in Suriye'de hava saldırılarını artırmasına, Dürzi ve diğer azınlıklarla temas kurma çabalarına rağmen, hala net bir strateji ortaya koyamadığı eleştirildi. Binyamin Netanyahu liderliğindeki hükümetin Suriye’deki her hamlesinin, mezhepsel çatışmaları tetikleyebileceği ve Türk ordusuyla doğrudan cephe riskini doğurabileceği ifade edildi.
"Gazze ve Lübnan gibi mevcut cephelerin çözümsüz kaldığı bir dönemde, yeni bir cephe açmak İsrail’in göze alabileceği bir risk değil" değerlendirmesi yapıldı.
KATAR-TÜRKİYE HATTI YENİDEN MASADA
2009 yılında gündeme gelen ancak Suriye’deki iç savaşın başlamasıyla rafa kaldırılan Katar-Türkiye Doğal Gaz Boru Hattı, bölgedeki yeni diplomatik gelişmelerle yeniden enerji gündemine oturdu. Ankara ile Şam arasında kurulacak enerji köprüsü, Avrupa'nın enerji çeşitliliği açısından da stratejik öneme sahip olacak.