İtalya Başbakanı Meloni’den Trump’a destek: Avrupalılara parazit demedi!

Kaynak: Dış Haberler
- Güncelleme:
Dünya Haberleri  / Dış Haberler

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Beyaz Saray’da düzenlenen basın toplantısında ABD Başkanı Donald Trump’a yöneltilen en tartışmalı soruya anında müdahale etti.

Trump ve Meloni, 17 Nisan'da Oval Ofis'te bir araya geldikten sonra ortak basın toplantısı düzenledi.

Toplantı sırasında bir gazetecinin, Trump’a yönelttiği “Avrupalılara parazit dediniz mi?” sorusu üzerine, soruyu ilk anda tam olarak duymayan Trump, muğlak bir tepki verirken İtalya Başbakanı Giorgia Meloni araya girdi ve "Bunu hiç söylemedi" diyerek cevapladı.

Trump, Meloni’nin açıklamasının ardından soruyu tekrar duyduktan sonra gazeteciye dönerek, "Hayır" cevabını verdi ve ardından "Neden bahsettiğinizi bile bilmiyorum" ifadeleriyle açıklamada bulundu. 

Diyalog sırasında salonda kısa süreli bir gülüşme yaşanırken, anın görüntüleri sosyal medyada hızla yayıldı.

İtalya Başbakanı Meloni’den Trump’a destek: Avrupalılara parazit demedi! - 1. Resim

MELONİ, TRUMP DÖNEMİNDE WASHİNGTON'A GİDEN İLK AVRUPALI LİDER OLDU

Trump’ın yeni başkanlık döneminde Washington’ı ziyaret eden ilk Avrupa Birliği lideri olan Meloni, Oval Ofis’te sıcak bir şekilde karşılandı.

Görüşme, aylardır devam eden AB-ABD ticaret geriliminin ardından gerçekleşti. Brüksel’de Meloni’nin, “Trump ile doğrudan iletişim kurabilen” nadir liderlerden biri olduğu görüşü öne çıkıyordu.

BATI'YI 'YENİDEN BÜYÜK YAPACAĞIZ' SÖZÜ DİKKAT ÇEKTİ

Görüşme sırasında Trump, Meloni’yi "harika bir başbakan olarak nitelendirirken, "Avrupa’yı fırtına gibi ele geçirecek" sözleriyle övdü. Meloni ise Trump’ın meşhur seçim sloganı olan “Amerika’yı yeniden büyük yap” (Make America Great Again) ifadesine gönderme yaparak, “Batı’yı yeniden büyük yapmak” istediklerini vurguladı.

TİCARET ANLAŞMASINA YEŞİL IŞIK

Beyaz Saray’daki görüşmede taraflar, karşılıklı gümrük tarifeleri ve muhtemel bir AB-ABD ticaret anlaşması konusunu ele aldı. Reuters’ın aktardığına göre Trump, Avrupa ile nihai bir ticaret anlaşmasına varılacağından “%100 emin” olduğunu söyledi. Meloni ise taraflar arasında müzakerelerin, 90 günlük tarife duraklaması süresi sona ermeden tamamlanabileceğine dair güvenini dile getirdi.

Bloomberg’e göre Trump, "Acelemiz yok... Avrupa ya da başka biriyle anlaşma yapmakta çok az sorun yaşayacağız" ifadelerini kullanarak sürece dair temkinli iyimserliğini korudu.

MELONİ'DEN ROMA DAVETİ

Görüşme sırasında Meloni, Başkan Trump’ı İtalya’ya resmi ziyarette bulunmaya davet etti. Trump, daveti kabul ettiğini açıklarken, İtalya ziyareti sırasında Avrupa Birliği liderleriyle de bir araya gelebileceğini kaydetti. Başbakan Meloni, "Başkan Trump’a Roma’ya yapacağı muhtemel ziyaret ve Avrupa ile doğrudan temas kurma isteği için teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

ECONOMİST: MELONİ, AVRUPA'NIN TRUMP FISILDAYICISI MI?

Meloni'nin, ABD Başkanı Donald Trump ile geliştirdiği özel ilişki, diplomatik kulislerde "Avrupa'nın Trump fısıldayıcısı" yakıştırmasına neden oldu. Beyaz Saray’daki görüşmesinde Trump’a yöneltilen en tartışmalı soruya müdahale ederek verdiği destek, bu unvanı perçinledi.

TRUMP'TAN MELONİ'YE:GERÇEK BİR CANLI TEL

Trump’ın Meloni’ye olan yakınlığı uzun süredir dikkat çekiyor. İkili ilk kez geçtiğimiz yıl Paris’te bir araya gelmiş, Trump onu "dünyayı biraz düzeltmek için birlikte çalışabileceği gerçek bir canlı tel" olarak tanımlamıştı.

Ocak ayında Mar-a-Lago’da gerçekleşen ikinci buluşmada ise İtalyan lideri "Avrupa’da gerçekten fırtınalar estiren harika bir kadın" sözleriyle övmüştü.

Trump’ın yemin törenine davet edilen tek AB hükümet başkanı olan Meloni, ideolojik yakınlıklarının ötesinde, kendisini ABD ile AB arasında köprü rolüne soyunan bir lider olarak konumlandırmaya çalışıyor.

DİPLOMATİK DENGE ARAYIŞI: AB İLE WASHİNGTON ARASINDA İNCE BİR ÇİZGİ

Trump’ın Avrupa’ya uyguladığı gümrük tarifelerine karşılık, Meloni bu hafta Beyaz Saray’daki görüşmesinde daha yumuşak ve uzlaşmacı bir çizgi benimsedi. Trump’a, Roma’ya resmi bir ziyaret davetinde bulunan Meloni, Avrupa liderleriyle de bir araya gelmesi için çağrı yaptı.

Meloni, Avrupalı ortaklarından farklı olarak Trump’a karşı doğrudan eleştiriden kaçınıyor. Özellikle Ukrayna krizinde Trump’ın Zelenskiy’e yönelik küçümseyici tavrına karşı sessiz kalması ve diyalog çağrısı yapması, bu tutumun bir yansıması olarak yorumlandı.

TRUMP'A KARŞI MELONİ: STRATEJİK BİR ROL MÜ, İDEOLOJİK YAKINLIK MI?

Göç, cinsiyet kimliği, kürtaj gibi konularda Trump’la aynı dili konuşan Meloni, aynı zamanda ülkesinin Avrupa Birliği içindeki pozisyonunu da korumaya çalışıyor. Ancak İtalya, Almanya ve İrlanda’dan sonra ABD’ye en fazla ihracat yapan üçüncü AB ülkesi konumunda. Bu da ekonomik çıkarlar ile ideolojik yakınlık arasında ince bir denge kurulması gerektiği anlamına geliyor.

İtalya Başbakan Yardımcısı Matteo Salvini’nin, Meloni’ye “ülkenin çıkarlarını Avrupa’nın önünde tutması” çağrısı dikkat çekse de bu yaklaşım, 27 üyeli bloğun ticaret politikalarında kırılmalar getirebilir.

TİCARET VE SAVUNMA PAZARLIĞI MASADA

Uzmanlara göre Meloni, Trump’ı tarifelerden vazgeçirmek için ABD’den daha fazla LNG (sıvılaştırılmış doğal gaz) ya da savunma sanayi alımı gibi stratejik tekliflerde bulunabilir. NATO içinde savunma harcamaları en düşük ülkelerden biri olan İtalya, bu alandaki yükümlülüklerini artırmaya da istekli görünüyor.

AVRUPA'DAN ÇEKİLEN TRUMP, MELONİ ÜZERİNDEN Mİ DÖNÜYOR?

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in Trump ile henüz doğrudan bir görüşme gerçekleştirmemiş olması, İtalya liderini daha görünür hale getiriyor. Time dergisine konuşan bir AB yetkilisi, Meloni’nin Beyaz Saray temaslarının von der Leyen ile koordine edildiğini doğruladı.

Ancak Trump’ın Avrupa’ya bakışında hala temel şüpheler var. Meloni’nin yaklaşımı, Avrupa'nın ABD ile gelecekteki ilişkilerini şekillendirmede kilit bir rol oynayabileceği şeklinde yorumlanıyor.

Kaynak: Dış Haberler
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...