Kadisiye Muharebesi savaş alanı bulundu! ABD'nin casus uyduları tarihi mekanı ortaya çıkardı

Durham Üniversitesi ve Kadisiye Üniversitesinden bir ekip, MS 636-637 yıllarında gerçekleşen Kadisiye Muharebesi’nin Irak’ın Kufe şehrinin 30 km güneyinde yaşandığını tespit etti.
ABD’nin Soğuk Savaş dönemine ait casus uydu görüntüleri, İslam tarihinde kritik bir dönüm noktası olan Kadisiye Muharebesi’nin gerçekleştiği yeri ortaya çıkardı. Müslüman ordusu ve Sasani İmparatorluğu arasında İran’ın fethi ile sonuçlanan İslamiyet’in yayılmasının geleceğini belirleyen muharebenin Irak’ın Kûfe şehrinin 30 km güneyinde yaşandığı belirlendi.
Bu keşif, Müslüman Arapların MS 636- 637’de Sasani İmparatorluğu’na karşı zafer kazandığı tarihî savaşın detaylarını aydınlatıyor. Kadisiye Muharebesi, Müslüman orduların Pers topraklarına ve ötesine yayılmasını sağlayan bir dönüm noktası oluşturdu. Sayıca az olmalarına rağmen Müslümanlar, bu savaşta Sasani İmparatorluğu’nu mağlup ederek Mezopotamya’da kalıcı bir hâkimiyet kurdu. Ancak muharebenin tam olarak nerede yaşandığı bugüne kadar netlik kazanmamıştı.
Durham Üniversitesi ve Kadisiye Üniversitesi’nden bir ekip, ABD’nin 1970’lerde çektiği casus uydu görüntüleri ve tarihî belgelerden yararlanarak savaşın gerçekleştiği alanı tespit etmeyi başardı. Ekip, Irak’ın Kufe şehrinden Mekke’ye uzanan tarihî Zübeyde Yolu’nun haritasını çıkarmayı hedefliyordu. Bu rota, MS 750-850 yılları arasında hac için kullanılan en önemli yollar arasındaydı.
BULGULAR DÖNÜM NOKTASI OLDU
Uydu görüntülerini analiz eden araştırmacılar, Kûfe’nin yaklaşık 30 kilometre güneyinde, Kadisiye Muharebesi’ni anlatan metinlerdeki detaylarla örtüşen bir bölge keşfetti. Araştırmalar, yaklaşık 9,7 kilometre uzunluğundaki duvarın büyük kısmının tarım arazileriyle birleştiğini ya da tahrip olduğunu ortaya koydu.
Bu bulgular, araştırmacıların Kadisiye Muharebesi’nin burada gerçekleştiği sonucuna varmasını sağladı. Deadman, bu zaferin tarih açısından “dönüm noktası niteliğinde” olduğunu vurguluyor. Araştırmacılar, Kadisiye Muharebesi’nin gerçekleştiği alanda kapsamlı kazılara gelecek yıl başlamayı planlıyor.
Jotheri, bu savaşın Irak’taki dini, etnik ve siyasi farklılıklara rağmen herkes tarafından “önemli ve belirleyici bir dönüm noktası” olarak kabul edildiğini ifade ediyor.