Katar Gazze için 'Son' ateşkes taslağını sunduklarını açıkladı

Katar, Gazze'deki ateşkes ve esir takası anlaşmasının nihai taslağını tamamladığını ve onaylanmak üzere İsrail ile Hamas’a gönderildiğini açıkladı.
DIŞ HABERLER—Katar, İsrail ve Hamas arasında Gazze'deki savaşı sona erdirmek için bir ateşkes ve rehine bırakma anlaşmasının "nihai" taslağını taraflara sundu. Reuters’a konuşan bir yetkili, taslağın Doha’da gerçekleşen İsrail istihbarat şefleri, Başkan seçilen Donald Trump'ın temsilcileri ve Katar Başbakanı arasında gece yarısı yapılan görüşmeler sonrasında tamamlandığını belirtti.
BİDEN VE NETANYAHU ATEŞKESİ ELE ALDI
ABD Başkanı Joe Biden, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yaptığı telefon görüşmesinde, Gazze'de ateşkes sağlanmasının ve insani yardımların artırılarak rehinelerin serbest bırakılmasının önemini vurguladı. Biden, görev süresi sona ermeden önce bir anlaşmaya varılması için çabalarını yoğunlaştırıyor.
ATEŞKES PLANININ DETAYLARI
Katar merkezli El Araby TV’ye göre, ateşkes görüşmelerinde kritik bir ilerleme sağlandı. Anlaşmanın ilk aşamasında İsrail'in, Refah sınır kapısından ve Mısır sınırındaki Philadelphi Koridoru'ndan belirli bölgelerden çekilmesi bekleniyor. Bir hafta sonra ise esirlerin karşılıklı serbest bırakılması ve İsrail’in kalan bölgelerden çekilmesi planlanıyor.
ORTAK BASIN TOPLANTISI DÜZENLENECEK
Ateşkesin detayları, ara bulucu ülkeler Katar, Mısır ve ABD tarafından bir basın toplantısıyla açıklanacak. Yetkililer, anlaşmanın uygulanma takvimi ve yürürlüğe girme tarihini netleştirecek.
İSRAİLLİ AİLELERDEN NETANYAHU'YA ÇAĞRI
İsrail’de esir aileleri, Başbakan Netanyahu’yu anlaşmayı engellemekle suçlayarak Yüksek Mahkeme’ye dilekçe sundu. Aileler, geriye kalan esirlerin de serbest bırakılması için acil bir değişim anlaşması yapılması gerektiğini belirtti.