Kathimerini’den çarpıcı itiraf! "Ankara artık Batı’ya mahkum değil!"

Yunan medyası, Türkiye’nin küresel politikadaki yükselişini ve Yunanistan’a yönelik tutumundaki değişimi mercek altına aldı. Atina’nın artık Ankara’nın dış politika öncelikleri arasında bile yer almadığını belirten gazete, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türkiye’yi Batı’ya bağımlı olmaktan çıkardığını ve küresel bir aktör haline getirdiğini yazdı.
DIŞ HABERLER—Yunanistan merkezli Kathimerini gazetesi, Türkiye’nin ABD, Rusya, Çin ve Körfez ülkeleriyle doğrudan temas kurarak dünya çapında diplomatik hamleler yaptığını ve artık sadece bölgesel bir güç olmadığını vurguladı.
Analizde Türkiye’nin Ege ve Doğu Akdeniz’deki ulusal çıkarlarını koruma konusundaki kararlılığını ele alınırken, Ankara’nın Yunanistan’ı artık dış politika öncelikleri arasında bile görmediğini ifade edildi. Gazeteye göre, Atina, Türkiye’nin yükselen stratejik hamleleri karşısında ikincil bir mesele haline geldi.
"Yunanistan artık Türkiye için bir dış politika önceliği değil. Ankara, Ege kıta sahanlığı veya Atina Uçuş Bilgi Bölgesi'nden çok daha önemli konular hakkında dünyanın önde gelen aktörleriyle doğrudan konuşuyor. Bu, Yunanistan'ın artık bir sorun olarak görülmediği anlamına gelmiyor. Türkler bizimle mecburiyetten muhatap oluyorlar çünkü biz onların hayati alanlarını potansiyel olarak kesintiye uğratan bir komşuyuz. Bizimle ikincil önemde gördükleri sınır anlaşmazlıkları var. Ancak bunlar Türkiye'nin ulusal çıkarlarını etkiliyor ve Ankara bunları korumakta kararlı. Yunanlılar, Ankara bu meseleleri kendi özel işleri haline getirmeye karar vermeden önce, bu meseleleri iki taraflı olarak çözme konusunda akıllıca davranacaklardır."
Kathimerini ayrıca Türkiye’nin, Lozan Antlaşması’na uygun olarak doğu Ege adalarının silahsızlandırılmasını ve Batı Trakya’daki Türk azınlığın haklarının korunmasını kararlılıkla savunduğunu ifade etti. Yunanistan’ın Ege kıta sahanlığı ve adaların statüsü gibi konularda Türkiye’yi göz ardı edemeyeceğini yazan gazete, Ankara’nın bu meselelerde geri adım atmayacağını belirtti.
"Bütün bunlar nereden geliyor? Elbette Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan. Türkiye Batı'ya ve Avrupa'ya bağlı kalmaya çalıştığı sürece, Türk-Yunan ilişkileri Türk dış politikasının önceliklerinden biriydi. Erdoğan'ın iktidara gelmesinden sonra Türkiye Orta Doğu, Asya ve Afrika'da Batı'ya bağlı olmayan bölgesel stratejiler geliştirdi ve bu nedenle Türk-Yunan ilişkilerinin durumundan etkilenmedi. Bugünün Türkiye'si 1974'teki Türkiye'den tamamen farklı bir ülke. Artık bir imparatorluk olduğuna inanan bir ülke ile aynı sınırı paylaşıyoruz."
Özellikle Türk İHA ve SİHA’larının Afrika’da ve Ortadoğu’da yaygın şekilde kullanılmasını, Türkiye’nin savunma sanayindeki yükselişini ve askeri teknoloji ihracatındaki liderliğini de gündeme getiren Yunan basını, Ankara’nın bölgedeki boşlukları ustaca doldurduğunu ve küresel bir güç haline geldiğini itiraf etmek zorunda kaldı.