Kolombiya Bayraktar TB3’e göz dikti! İsrail yapımı İHA’lar tarihe karışıyor

Kolombiya, gökyüzündeki oyun planını değiştiriyor! Ülke, İsrail yapımı İHA’ları envanterden çıkarmaya hazırlanırken, rotasını Türkiye’nin geliştirdiği Bayraktar TB3’e çevirdi.
Kolombiya Hava-Uzay Kuvvetleri (FAC), envanterinde bulunan İsrail yapımı Elbit Hermes 450 ve Elbit Hermes 900 insansız hava araçlarını (İHA) daha gelişmiş sistemlerle değiştirmek amacıyla Baykar tarafından geliştirilen Bayraktar TB3’ü incelemek üzere Türkiye’ye geliyor.
Kolombiya’nın ilgisi, TB3’ün uzun uçuş süresi, otonom uçuş yeteneği ve kısa pistli gemilerden kalkış-iniş yapabilmesi gibi kritik özelliklerinden kaynaklandığı ortaya çıktı.
Üst düzey askeri yetkililer, TB3’ün operasyonel kabiliyetlerini ve teknik verilerini detaylı bir şekilde değerlendirmek için Türkiye’de bir dizi temaslarda bulunacak.
İSRAİL YAPIMI İHA'LARIN YERİNİ TÜRK SİHA'LARI ALIYOR
Kolombiya’nın TB3’ü envanterine katması halinde, İsrail yapımı İHA’ların yerini Türk SİHA’ları alacak ve böylece Türkiye ile Kolombiya arasındaki savunma iş birliği güçlenecek.
ENDONEZYA 60 ADET TB3 SİPARİŞİ VERDİ!
Bayraktar TB3, uluslararası arenada da büyük ilgi görüyor. Geçtiğimiz hafta Endonezya, 60 adet Bayraktar TB3 satın almak için Türkiye ile anlaşma imzaladı. Anlaşmanın finansal detayları paylaşılmasa da, Endonezya’da ortak üretim yapılacağı açıklandı.
TB3’ün uzun menzilli keşif-gözetleme, istihbarat ve taarruz görevleri için denizaşırı bölgelerde etkin bir caydırıcı güç sağlayacağı belirtiliyor.
Türkiye’nin yerli ve milli SİHA teknolojisi, küresel ölçekte giderek daha fazla ilgi görmeye devam ediyor.
BAYRAKTAR TB3'ÜN ÖNE ÇIKAN ÖZELLİKLERİ NELER?
Baykar tarafından geliştirilen Bayraktar TB3, katlanabilir kanat yapısı sayesinde kısa pistli gemilerden kalkış ve iniş yapabilen ilk SİHA olma özelliğini taşıyor. Bu yenilikçi tasarım, TCG Anadolu gibi amfibi gemilerde kullanılmasını mümkün kılıyor.
280 kilogramlık mühimmat taşıma kapasitesine sahip olan TB3, 1.450 kilogram maksimum kalkış ağırlığına ve 14 metrelik kanat açıklığına sahip. 9 kilometre irtifaya çıkabilen SİHA, 24 saatten fazla havada kalabiliyor ve PD170 turbodizel motoru sayesinde saatte 296 kilometre hıza ulaşabiliyor.
Görüş hattı ötesi (satcom) haberleşme kabiliyeti ile uzun menzilli operasyonlar gerçekleştirebilen TB3, keşif, gözetleme, istihbarat ve taarruz görevlerinde etkin bir şekilde kullanılabiliyor.