Masada bu sefer Türkiye de var! Avrupa Birliği “güvenli gelecek” için Ankara’yı davet etti

Türkiye’nin hızla gelişen savunma sanayisi, güvenli bir gelecek kurmaya çalışan Avrupa Birliği için “sığınılacak liman” hâline geldi. Trump’ın hamleleri ile şoke olan AB, Brüksel’de yapılacak Liderler Zirvesi’ne Türkiye’yi de davet etti. Zirvenin gündemi, “ABD’den bağımsız bir Avrupa güvenliği” ve Rusya-Ukrayna savaşı olacak.
YEŞİM ERASLAN - Avrupa Birliği’nin, bu hafta Brüksel’de düzenlenecek Liderler Zirvesi’ne Türkiye de davet edildi. 20-21 Mart’ta Brüksel’de yapılacak zirveye Türkiye’nin yanı sıra Birleşik Krallık ve Norveç gibi ülkelerin de katılması bekleniyor. Zirvenin gündemi ise Avrupa’nın güvenliği ve Rusya-Ukrayna savaşı oluşturacak.
Rusya-Ukrayna savaşının sona erdirilmesindeki sürecin, Türkiye’nin de içinde bulunduğu Avrupa ülkeleri için test görevi göreceğine dikkat çekilirken, Ankara’nın iki ülke arasında şu ana kadar oynadığı rolü artırarak Moskova ile Kiev hattında ara buluculuk yapmaya hazır olduğu mesajını yeniden gündeme getireceği ifade ediliyor.
ANKARA: BİZSİZ OLMAZ
Bulunduğu bölgede savaş istemeyen ve Karadeniz’in güvenliğinin riske girmesinden geri duran Ankara’nın, iki ülke arasında barışın sağlanması için siyasi, teknik, askerî olarak destek vermeye hazır olduğunu belirtmesi öngörülüyor. Ateşkesin veya barışın olması için tarafların birçok konuda mutabık kalması gerektiğinin altını çizecek olan Ankara, AB liderlerine, Türkiye’nin uzunca bir süre NATO içerisinde Ukrayna’da ateşkesi savunan tek ülke konumunda olduğunu hatırlatacak.
İSTANBUL’DA BARIŞ MASASI
Türkiye’nin, Rusya ile Ukrayna arasındaki barış görüşmelerine ev sahipliği yapma konusunda açık daveti bulunduğunu dile getirecek olan Ankara, barış için İstanbul’u işaret edecek. Türkiye’nin barışın sağlanması için yapıcı katkılara vermeye hazır olduğu mesajının verileceği zirvede, Rusya’nın ve Ukrayna’nın masaya olmasıyla “sahici” bir barış görüşmesi yapılabileceğinin altını çizecek.
TEHDİTLER TANIMLANMALI
Avrupa’nın güvenliğinin de masaya yatırılmasının beklendiği zirvede, NATO ve AGİT üyesi, AB’nin ise aday ülkesi olarak Türkiye’nin, gelişen savunma sanayisi, bölgesel krizlerin çözülmesinde üstlendiği önemli roller ve güçlü ordusuyla Avrupa güvenlik mimarisinin ayrılmaz bir parçası olduğu bir kez daha vurgulanacak.
Zirvede, Avrupa’da Türk ordusu kadar güçlü, araçları muharebe alanlarında test edilmiş çok sayıda ordunun bulunmadığına dikkat çekilmesi öngörülürken, tehditlerin tanımlanması, imkânların ve tarafların birbirine ne kadar sahip çıkacağının net bir şekilde ortaya konulması gerektiğine dikkat çekiyor.