Mısır, Rumların sözcüsü oldu! KKTC’yi yok sayıp 'Stratejik müttefik' dedi

Mısır, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) ile ilişkilerini derinleştirirken, KKTC’yi yok sayarak Rumları “stratejik müttefik” olarak ilan etti.
Mısır, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni (KKTC) görmezden gelmeye devam ederken, Rum yönetimiyle olan yakın ilişkisini daha da ileriye taşıdı.
Güney Kıbrıs Rum Temsilciler Meclisi Başkanı Annita Demetriou’nun Kahire ziyareti, Mısır’ın taraflı tutumunu bir kez daha gözler önüne serdi.
MISIR VE RUMLAR EL ELE
Demetriou, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El-Sisi ile yaptığı görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, "Mısır, Kıbrıs konusunda bizimle aynı çizgide hareket ediyor" diyerek, Kahire yönetiminin Türkiye ve KKTC’yi yok sayan tutumunu övdü.
Demetriou ayrıca Kıbrıs meselesini "uluslararası bir istila ve işgal sorunu" olarak nitelendirerek hadsiz bir açıklamada bulundu. Mısır’ın AB ile iş birliği sürecinde Rum yönetiminin desteğini alacağını garantilemesi, iki taraf arasındaki çıkar ilişkisini açıkça ortaya koydu.
TÜRKİYE VE KKTC'NİN HAKLARI GÖRMEZDEN GELİNİYOR
Mısır Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada "ulusların egemenliği ve toprak bütünlüğü" vurgusu yapılırken, KKTC’nin uluslararası varlığına ilişkin tek kelime edilmemesi dikkat çekti. Türkiye ve KKTC’yi doğrudan ilgilendiren Kıbrıs meselesinde, Mısır’ın tek taraflı bir politika izlediği ve Rumların sözcüsü gibi davrandığı net bir şekilde görüldü.
ÖDÜL VERDİLER
Mısır’ın eski Dışişleri Bakanı Sameh Shoukry’ye, “Kıbrıs-Mısır ilişkilerine yaptığı katkılar” gerekçesiyle Rum yönetimi tarafından III. Makarios Nişanı Büyük Haçı verildi.
Türkiye’nin kararlılıkla koruduğu bölgesel dengeler, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin (GKRY) tek taraflı girişimleriyle yeniden sınanıyor.