NASA bilgisayarla haritaladı! Güneş Sistemi’nin sınırlarında mini galaksi bulundu

Kaynak: Dış Haberler
- Güncelleme:
NASA bilgisayarla haritaladı! Güneş Sistemi’nin sınırlarında mini galaksi bulundu
Dünya Haberleri  / Dış Haberler

Bilim insanları, Güneş Sistemi’nin en uzak bölgesi olan Oort Bulutu’nda Samanyolu’nun spiral kollarına benzeyen devasa bir yapı keşfetti. NASA’nın Pleiades süper bilgisayarıyla yapılan modelleme çalışmaları, Oort Bulutu’nun sanılandan çok daha karmaşık ve organize bir iç yapıya sahip olduğunu ortaya koydu. Araştırmaya göre, bu buzlu bölge devasa bir spiral disk gibi şekillenmiş olabilir ve milyarlarca yıldır bu formunu koruyor.

Bilim insanları, Güneş Sistemi’nin en uzak bölgesi olan Oort Bulutu’nun içinde gizlenmiş, minyatür bir galaksiye benzeyen devasa bir spiral yapı keşfetti. 

NASA’nın Pleiades süper bilgisayarını kullanan araştırmacılar, Oort Bulutu’nun, Samanyolu’nun spiral kollarına benzer şekilde organize olmuş bir iç yapıya sahip olabileceğini öne sürdü.

NASA bilgisayarla haritaladı! Güneş Sistemi’nin sınırlarında mini galaksi bulundu - 1. Resim

OORT BULUTU'NUN GİZEMİ ÇÖZÜLÜYOR MU?

1950 yılında Hollandalı astronom Jan Oort tarafından keşfedilen Oort Bulutu, yüz milyarlarca hatta trilyonlarca buzlu cismin bulunduğu, Güneş Sistemi’nin en dış katmanı olarak biliniyor. Şimdiye kadar tam şekli ve yapısı sır olarak kalan bu bölgenin, bir mini galaksiye benzediği fikri, bilim dünyasında büyük yankı uyandırdı.

Yeni modelleme çalışmaları, bu devasa buzlu kabuğun 15.000 AU (astronomik birim) uzunluğunda spiral bir yapıya sahip olduğunu ve milyarlarca yıl boyunca bu şeklin korunduğunu gösteriyor. Ancak, uzaklığı nedeniyle bu yapının doğrudan gözlemlenmesinin neredeyse imkansız olduğu belirtiliyor.

OORT BULUTU NE KADAR UZAKTA?

NASA’ya göre Oort Bulutu, Güneş’ten 2.000 ila 100.000 AU uzaklıkta bulunuyor. Ölçek açısından bakıldığında, Plüton’un bile Güneş’ten en fazla 50 AU uzaklıkta olduğu düşünülürse, bu mesafe akıl almaz bir büyüklükte.

Bilim insanları, Oort Bulutu’nun, yaklaşık dört milyar yıl önce oluşmuş gezegen kalıntıları ve yıldızlararası enkaz parçalarından oluştuğunu düşünüyor. 

Arada bir C/2012 S1 (ISON) ve C/2013 A1 Siding Spring gibi kuyruklu yıldızlar, bu devasa buluttan koparak Güneş Sistemi’ne doğru uzun yolculuklara çıkıyor.

Kaynak: Dış Haberler

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...