Orta Doğu'da petrol ihracatında yeni dönem! Kerkük-Banyas hattı için ilk adım

Orta Doğu'da, petrol ihracatında yeni bir dönem başlıyor. Irak, petrol ihracat kanallarını artırmak amacıyla Kerkük-Banyas boru hattını onarıp yeniden devreye sokmak için Suriye'ye üst düzey bir heyet gönderdi.
Bölgedeki artan zorluklara karşı petrol ihracat kanallarını artırmayı hedefleyen Irak, Suriye'ye üst düzey bir heyet gönderdi. Heyetin amacı, iki ülke arasındaki petrol boru hattının onarılması ve yeniden çalıştırılması imkanlarını araştırmak.
İHRACAT YOLARINI CANLANDIRMAK İÇİN BÜYÜK ADIM
Irak merkezli haber kaynaklarından edinilen bilgilere göre, Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani'nin gözetiminde gerçekleşen ziyaret, Bağdat’ın bölgesel ilişkilerini güçlendirme ve ekonomik hedeflerine ulaşmak için eski ihracat yollarını canlandırma çabalarının bir parçası.
Irak Başbakanlık Ofisi tarafından yapılan açıklamaya göre, heyete Irak Ulusal İstihbarat Servisi Başkanı Hamid el-Şatri liderlik ediyor. Heyette ayrıca Sınır Kapıları İdaresi ve Ticaret, Petrol ve İçişleri Bakanlıklarından yetkililer de yer alıyor.
PETROL AKIŞI İÇİN KRİTİK GÖRÜŞMELER
İki taraf, terörle mücadele ve sınır güvenliği konularındaki iş birliğinin yanı sıra, Irak’ı Suriye üzerinden Akdeniz kıyısına bağlayan Kerkük-Banyas petrol boru hattından yeniden petrol akışı sağlanmasını da görüşüyor.
Ortadoğu’daki en eski petrol ihracat hatlarından biri olan Kerkük-Banyas hattı, 1952 yılında inşa edildi ve günlük 300 bin varil taşıma kapasitesine sahip. Ancak yıllar boyunca bölgedeki siyasi ve güvenlik sorunları nedeniyle sık sık faaliyeti durduruldu.
MASRAFLAR 10 MİLYARA YAKIN
Hattın yeniden işler hale gelmesi önünde ciddi teknik ve güvenlik engeller bulunuyor.
Suriye'deki savaş yıllarında meydana gelen sabotajlar nedeniyle altyapının büyük zarar gördüğü ve onarım masraflarının 8 milyar doları aşabileceği ifade ediliyor.