Osmanlı torunu Kongre'de Türkiye'yi savundu, İsrail lobisi geri çekildi!

- Güncelleme:
Osmanlı torunu Kongre'de Türkiye'yi savundu, İsrail lobisi geri çekildi!
Dünya Haberleri

İsrail lobisi AIPAC’in, Trump’ın Türkiye Büyükelçiliği için aday gösterdiği Thomas Barrack’ın onayını engellemek amacıyla Kongre’de milyonlarca dolarlık lobi faaliyeti yürüttüğü ortaya çıktı. Ancak kulislerde dönen bu yoğun baskı, Trump’ın Türkiye’ye yakınlaşma politikasının önüne geçemedi.

DIŞ HABERLER—ABD Senatosu’nda Türkiye dosyası yeniden açıldı ama bu kez rüzgar Ankara’dan yana esti. Trump’ın Türkiye’ye büyükelçi adayı olarak gösterdiği Thomas Barrack, Senato’daki onay oturumunda Türkiye’yi öven açıklamalarıyla dikkat çekerken, arka planda sert bir lobi savaşı yaşandığı ortaya çıktı.

Amerikan İsrail Kamu İşleri Komitesi (AIPAC), yani yaygın adıyla İsrail lobisi, Barrack’ın adaylığını engellemek için bir dizi Kongre üyesine para akıttı, kulisler döndü, baskı zirve yaptı.

Trump’ın Türkiye Büyükelçisi adayı Tom Barrack
Trump’ın Türkiye Büyükelçisi adayı Tom Barrack

“AMAÇ TÜRKİYE'YE AÇILIMI DURDURMAKTI”

Adının açıklanmasını istemeyen, ABD Kongresi’ni ve Beyaz Saray’ı yakından izleyen üst düzey bir Amerikalı kaynak, Turkiyegazetesi.com.tr'ye yaptığı açıklamada, “Lobi çok endişeliydi. Barrack’ın adaylığı, Trump’ın Türkiye ile ilişkileri yeniden ısıtma niyetinin en net sinyaliydi. Bu yüzden AIPAC, Barrack’ı Kongre’den geçirmemek için elinden geleni yaptı. Ama başarılı olamadılar” dedi.

Kaynağa göre özellikle Suriye’deki gelişmeler ve İran’ın artan etkisi, Trump ve yakın ekibinin Türkiye’ye karşı daha pozitif bir pozisyon almasına neden oldu. “Trump bu bölgeyi iş dünyası kadar yakından izliyor. Türkiye’siz bir denklemde ABD’nin eli zayıf kalıyor” ifadelerini kullandı.

ABD SENATOSU'NDA TÜRKİYE RÜZGARI ESTİ

Trump’ın Türkiye’ye büyükelçi adayı gösterdiği Thomas Barrack, onay oturumunda hem Türkiye'ye dair pozitif mesajları hem de senatörlerin sert sorularıyla dikkat çekti.

Ailesi Osmanlı topraklarından göç eden Barrack, Türkiye’yi “değerli bir NATO müttefiki” olarak niteledi, eleştirilerden özenle uzak durdu.

Türkiye'yle geçmişten gelen güçlü bağlarını hatırlatan Barrack, "Türkiye Avrupa, Asya ve Orta Doğu'nun tam kavşağında stratejik bir ülke" diyerek, ABD-Türkiye ilişkilerinde yeni bir sayfa açılması gerektiğini vurguladı. Ancak bu yaklaşımı, özellikle ANCA destekli senatörler ve İsrail yanlısı kanatlarca yoğun sorguya çekilmesine neden oldu.

Eski suçlamalardan aklanmış bir iş insanı, aynı zamanda Donald Trump’ın yıllardır en yakın sırdaşlarından biri olan Barrack’ın bu çıkışı, Kongre’de Türkiye’ye karşı yükselen tonda bir frene neden oldu. Sözleriyle hem tansiyonu düşürdü hem de diplomasi masasına umut taşıdı.

YENİ İŞ BİRLİĞİ MESAJI GELDİ

Senato Dış İlişkiler Komitesi’nde S-400, F-35, Hamas ve Suriye gibi başlıklarla Türkiye'nin iç ve dış politikaları mercek altına alındı. Senatör Ted Cruz, Jeanne Shaheen ve Chris Van Hollen gibi isimler, Türkiye'yi hedef alan sorular yöneltti. Barrack ise çatışmacı üsluptan kaçınarak, “sürekli diyalog, karşılıklı anlayış ve yapıcı süreçler kuracağız” mesajı verdi.

“RUBİK KÜPÜ KADAR KARMAŞIK AMA FIRSAT VAR”

Suriye politikasında Türkiye'nin pozisyonunun önemine dikkat çeken Barrack, "Kaosun içinden fırsat çıkar. Yeni bir Suriye politikası oluşturmalıyız" dedi. Esad rejiminin gerilemesinin hem ABD hem de Türkiye için fırsat sunduğunu savundu.

BARRACK'IN SOĞUKKANLILIĞI DİKKAT ÇEKTİ

Senatörler Türkiye’nin Rusya, Hamas ve insan hakları karnesi üzerinden yüklenirken, Barrack tüm süreci diplomasi ve stratejiye dayalı yeni bir dönemin kapısı olarak sundu. 

“Türkiye, Avrupa, Asya ve Orta Doğu’nun kesişim noktasında, NATO’nun vazgeçilmez ortağıdır” diyen Barrack, Türkiye’nin DEAŞ’a karşı mücadelede kilit rol üstlendiğini ve NATO'nun en büyük kara ve deniz gücüne sahip ülkelerinden biri olduğunu söyledi.

Osmanlı torunu Kongre'de Türkiye'yi savundu, İsrail lobisi geri çekildi! - 2. Resim

UKRAYNA, İHA'LAR VE TAHIL KORİDORU: TÜRKİYE'NİN BÖLGESEL LİDERLİĞİ ÖNE ÇIKTI

Barrack, Türkiye’nin Ukrayna'ya verdiği destekten Bayraktar SİHA’lara, Karadeniz Tahıl Koridoru'ndaki arabulucu rolüne kadar birçok başlıkta Ankara’nın kritik pozisyonuna dikkat çekti. “Montrö Sözleşmesi sayesinde boğazlar üzerindeki kontrolü stratejik anlamda eşsiz” dedi.

100 Milyar Dolar Ticaret Hedefi: Trump ve Erdoğan’ın Ortak Vizyonu Gerçekçi

ABD ile Türkiye arasında hedeflenen 100 milyar dolarlık ticaret hacmine rahatlıkla ulaşılabileceğini belirten Barrack, “Bu vizyonu hayata geçirecek zemine sahibiz” ifadelerini kullandı.

YPG-PKK İTİRAFI: YPG, PKK'NIN BİR PARÇASI

Duruşmanın en dikkat çeken anlarından biri ise Barrack’ın YPG’nin PKK ile bağlantısını ilk kez açıkça dile getirmesi oldu. “YPG, hem bizim hem de Türkiye’nin terör örgütü olarak tanıdığı PKK’nın bir uzantısıdır. Ancak DEAŞ’la savaşta rol oynadılar” dedi.

BARRACK KİMDİR?

77 yaşındaki Tom Barrack, Lübnan kökenli bir ailenin torunu olarak Güney Kaliforniya’da doğdu ve büyüdü. Güney Kaliforniya Üniversitesi ve San Diego Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu olan Barrack, 1991 yılında kurduğu özel sermaye şirketi Colony Capital ile büyük bir servet kazandı. Özellikle Orta Doğu ve Almanya’daki sorunlu gayrimenkulleri satın alarak önemli yatırımlara imza attı.

TRUMP'IN YAKIN ARKADAŞI

Barrack, Trump’ın uzun süredir yakın dostlarından biri olarak biliniyor. Ayrıca 2017’de Trump’ın açılış komitesinin başkanlığını yapmıştı. Fakat Barrack’ın adı, daha önce Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) yasadışı bir temsilcisi olarak hareket etmek ve FBI’a yanlış beyanda bulunmakla suçlanmıştı. Ancak Barrack, hakkındaki dokuz davanın tamamından 2022’de beraat etmişti.

Osmanlı torunu Kongre'de Türkiye'yi savundu, İsrail lobisi geri çekildi! - 1. Resim

OSMANLI TORUNU

Barrack’ın dedesi ve babaannesi, 1900 yılında Osmanlı İmparatorluğu’na bağlı olan ve günümüzde Lübnan sınırlarında yer alan Zahle şehrinden ABD’ye göç etti.

Hristiyan bir aileden gelen Barrack’ın kökleri, Osmanlı döneminde Anadolu, Lübnan ve Suriye’den göç eden farklı etnik grupların ABD’de uzun süre Osmanlı kültürünü muhafaza ettiği bir geçmişe dayanıyor.

ABD-TÜRKİYE İLİŞKİLERİ İÇİN KRİTİK ATAMA

Barrack’ın atanması, Türkiye-ABD ilişkileri açısından kritik bir döneme denk geliyor. İlişkiler, ABD’nin Suriye’de YPG’ye verdiği destek, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 füze savunma sistemi satın alması ve bu nedenle ABD’nin Türkiye’yi F-35 programından çıkarması gibi konularda yaşanan gerilimler nedeniyle uzun süredir sıkıntılıydı.

Eğer Senato tarafından onaylanırsa Barrack, Eylül 2024'te görev süresi dolan Büyükelçi Jeff Flake’in yerini alacak.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...