Rum yönetimi Fransa'dan Türk Hava Sahası'nı ihlal etmesini istemiş!

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) Dışişleri Bakanlığı kaynakları, Fransa'dan Türk hava sahasını ihlal etmelerini talep ettiklerini açıkladı.
Yunanistan merkezli Skai TV'ye konuşan Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) Dışişleri Bakanlığı kaynakları, Fransa'dan Türk hava sahasını ihlal etmelerini talep ettiklerini açıkladı. Geçtiğimiz günlerde Türkiye Gazetesi'nin kamuoyuna ilk kez duyurduğu habere göre, Doğu Akdeniz'deki bir savaş gemisinden iki Fransız savaş uçağı kalkış yaparak ihlale neden olmuştu.
KKTC'NİN BM'YE İLETTİĞİ FIR HATTI YOK SAYILIYOR
Rum yönetimi, “KKTC’nin bir FIR hattı bulunmadığını” iddia etti. Aynı kaynaklar, Fransa'nın uçuşunu uluslararası alanda tanınan devlet olarak onayladıklarını belirtti. Rum Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:
“Türkler işgal altındaki hava sahasını kendileri olarak görüyorlar, ancak Türkiye hariç hiç kimse tarafından tanınmıyor. Uluslararası olarak tanınan şey bu alan bizimkidir. Türk hava sahasını tanımıyoruz"
FIR HATTI NEDİR?
FIR hattı (Flight Information Region), belirli bir hava sahasında uçuş bilgi hizmetleri ve ikaz hizmetleri sağlamak amacıyla yapılan teknik denetimlere deniyor. Egemenlik haklarıyla doğrudan çelişmeyen bir alan olarak tanımlansa da Yunanistan, 1952 yılında kendisine verilen Ege uluslararası hava sahasını kapsayan FIR hattını egemenlik iddiasıyla ihlal etmeye çalışmakta.
Yunanistan'ın hava sahasını 10 mil olarak belirleme çabaları, uluslararası hukuk açısından meşru görünmezken, Türkiye ise hava sahasının kara sınırlarıyla uyumlu olarak 6 mil ile sınırlı olması gerektiğini savunuyor. Türkiye'nin 6 mil sınırındaki tutumu, özellikle NATO tatbikatları gibi uluslararası platformlarda da göz önünde bulunduruluyor.
Siper hss ile vurulmalı bir daha ihlal olursa
Belanızı aramayın, kaşınmayın. 50 sene önce yokluk içinde kıytırık Amerikan eskisi silahlarla neler yaptığımızı unutmuş görünüyorsunuz. 2974 yılında kimler sizi kutardı ki, şimdilerde Fransızlardan ve Amerikadan medet umuyorsunuz?