Rusya ateşkesi kabul etmezse Ukrayna ne yapacak? Zelenskiy ABD'ye işaret etti

Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
Rusya ateşkesi kabul etmezse Ukrayna ne yapacak? Zelenskiy ABD'ye işaret etti
Dünya Haberleri  / Anadolu Ajansı

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya'nın, "30 günlük acil ateşkes" teklifini kabul etmemesi durumunda "ABD'nin güçlü adımlarını" bekleyeceklerini söyledi.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgale başlamasının 3. yıl dönümünde ABD Başkanı Donald Trump'ın girişimiyle ateşkes an meselesi. Ukrayna ile Rusya arasında 30 günlük ateşkes teklifini kabul etmemesi halinde Zelenskiy ABD'den destek bekleyeceklerini söyledi.

SAVAŞIN SONA ERMESİ İÇİN İLK ADIM

Zelenskiy, Kiev'de düzenlediği basın toplantısında, Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde ABD ve Ukrayna heyetleri arasındaki görüşmeyi değerlendirdi. Cidde toplantısının önemine dikkatini çeken Zelenskiy, bu görüşmelerin, ülkesine ABD yardımlarının yeniden sağlanması ve savaşın sona ermesi yönünde "ilk adım" olduğunu kaydetti.

Zelenskiy, "Suudi Arabistan'daki toplantının, Rusya'nın Ukrayna ile ABD arasındaki ilişkileri tamamen tırmandırma planlarını engellediğini düşünüyorum." ifadesini kullandı.

RUSYA ABD'NİN TEKLİFİN KABUL ETMEZSE NE OLACAK?

ABD'nin sunduğu "30 günlük acil ateşkes" teklifini Rusya'nın reddetmesi durumunda "ABD'nin güçlü adımlarını" bekleyeceklerini dile getiren Zelenskiy, "Rusya'ya yaptırım uygulanması veya baskı yapılması yönünde atılacak diğer adımlar ise Amerikan tarafına bağlı olacak. Bu, Rus tarafıyla yapılacak diyaloğa bağlı olacak." dedi.

ABD ile Avrupa'nın bu savaşı sonlandırmak için hazır olması gerektiğini söyleyen Zelenskiy, "Bunu defalarca vurguladım. (Ukrayna'da) Hiçbirimiz Ruslara güvenmiyoruz, bunu yaşadık. Ben çok ciddiyim ve benim için savaşın sona ermesi önemli. Bugün her şey Rusya'nın ateşkes ve 'sessizliği' isteyip istemediğine bağlı." diye konuştu.

Zelenskiy, olası geçici ateşkesin sağlanmasının ardından savaşın sona erdirilmesine yönelik kapsamlı planın hazırlanmasının mümkün olabileceğini belirtti.

"Ukrayna tarafı için güvenlik garantileri içeren adım adım bir planın" önemli olduğunu vurgulayan Zelenskiy, böylece savaşın sona erdirilmesine yönelik çalışmaya devam edeceklerini aktardı.

Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve egemenliğinin kendileri için "kırmızı çizgi" olduğunu ve bunun için mücadele ettiklerinin altını çizen Zelenskiy, Rusya'nın ülkesinde işgal ettiği bölgeleri "Rus toprakları" olarak kabul etmeyeceklerini vurguladı.

Ülkesinde savaş devam ettiği için devlet başkanı seçimlerin yapılmadığını hatırlatan Zelenskiy, "Savaşın sona ermesinin ardından sıkıyönetim kaldırılacak, sonra Ukrayna yasalarına göre seçimler yapılacak. Hiç kimse bilerek hiçbir şeyi ertelemeyecek." dedi.

Kaynak: Anadolu Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...