Rusya Esad’ı iade etmeyi reddetti! Gerekçesi ilk kez açıklandı

Suriye'de yönetim değişikliğinin ardından Beşar Esad’ın iadesini talep eden Şam yönetimine Moskova'dan net bir cevap geldi. Kremlin, devrik lider Esad’ın Rusya'da kalmaya devam edeceğini ve bu konuda herhangi bir değişiklik düşünülmediğini açıkladı. İlk kez açıklanan gerekçeye göre Esad’ın Moskova’daki varlığı, bizzat Putin’in talimatıyla ve “tam medya ve siyaset dışı kalma” şartıyla kabul edildi.
Suriye Devlet Başkanı Ahmed El Şaraa’nın, devrik lider Beşar Esad’ın iadesi yönündeki talebi, Rusya tarafından kesin bir dille reddedildi. Moskova, Esad’a sağlanan korumanın “Putin’in doğrudan emri” ile verildiğini ve bu kararın değişmeyeceğini açıkladı.
NEDENİ BELLİ OLDU
Sığınmacı statüsündeki Beşar Esad’ın, 8 Aralık 2024’te Şam’daki darbe girişiminden kaçarak Rusya’nın Lazkiye’deki Hmeymim Üssü üzerinden Moskova’ya geçiş yaptığı, orada ailesiyle birlikte yaşamaya başladığı belirtilmişti.
Rusya'nın Bağdat Büyükelçisi Alperus Kotrashev, “Esad’ın Moskova’da kalma şartlarından biri tüm siyasi ve medya faaliyetlerinden uzak durmasıdır. Bu koşullar şu ana kadar ihlal edilmemiştir” ifadelerini kullandı.
BEŞAR ESAD'IN OĞLUNDAN ŞOKE EDEN AÇIKLAMA
Hafız Esad, babası Beşar Esad ve kardeşlerinin Suriye’yi terk etmek zorunda kalmasının arkasında Rusya’nın olduğunu öne sürdü. Telegram kanalında yaptığı açıklamada, ailesinin Şam’dan kaçmadığını, aksine Rus yetkililerin baskısıyla Moskova’ya götürüldüğünü iddia etti.
Defend Online’ın teyit ettiği habere göre, Hafız, açıklamasında “Bırakın Suriye’yi, Şam’dan ayrılmayı bile hiç planlamadık” derken, babasının daha önce Facebook’ta yaptığı ancak kısa süre içinde kaldırılan benzer bir açıklamaya atıfta bulundu. Esad ailesine yönelik kaçış söylentilerini reddeden Hafız, 9 Aralık gecesi bir Rus yetkilinin evlerine gelerek babasının birkaç günlüğüne Lazkiye’ye taşınmasını talep ettiğini söyledi.
Ancak Lazkiye’ye ulaştıklarında, Rus askeri üssünde güvende olmadıklarını fark ettiklerini ve ülkenin birçok bölgesinde kontrolün kaybolduğuna dair haberler aldıklarını belirtti. Hafız, "Orduyla iletişim kesilmişti, ülke kaosa sürüklenmişti ve Rus komutanlar Moskova ile temasa geçtikten sonra ailemizin Rusya’ya nakledilmesine karar verdi" dedi.