Rusya Orta Doğu'da yeni askeri üs açıyor! Suriye'deki üslere ne olacak?

Sudan ve Rusya, Kızıldeniz kıyısında bir deniz üssü kurulması konusunda anlaşmaya vardı, bu adım Rusya için bölgedeki askeri varlığını artırma çabalarına yönelik önemli bir başarı olarak değerlendiriliyor. Rusya, Sudan’daki üs ile Tartus’taki deniz üssüne alternatif bir tesis kurmayı planlıyor. Suriye'deki yeni hükümetin, Rusya'nın ülkesindeki üslerini korumasına izin verip vermeyeceği ise henüz netlik kazanmış değil.
Financial Times'ın haberine göre, Sudan ve Rusya, Kızıldeniz kıyısında bir deniz üssü kurulması konusunda anlaşmaya vardı.
Moskova’nın bölgedeki askeri varlığını genişletme çabaları göz önüne alındığında, bu anlaşma Rusya için nadir bir diplomatik başarı olarak değerlendiriliyor. Sudan Dışişleri Bakanı Ali El-Şerif, Moskova'dan yaptığı açıklamada, tarafların üs kurulmasına ilişkin tam anlaşmaya vardığını doğruladı.
RUSYA'NIN BÖLGEDEKİ ASKERİ VARLIĞI ARTIYOR
Kremlin henüz anlaşma hakkında resmi bir açıklama yapmasa da, Sudan’daki askeri tesisin Rusya için Tartus’taki deniz üssüne alternatif olabileceği belirtiliyor. Rusya, Sudan’ın eski Devlet Başkanı Ömer el-Beşir’in 2017’de Moskova’yı ziyaret ederek destek talep etmesinin ardından Port Sudan’ın güneyinde bir üs kurmak için müzakerelere başlamıştı.
Anlaşma, Sudan Silahlı Kuvvetleri’nin savaş alanında kazandığı zaferlerle güç kazanmasının ardından geldi. Ordu ve müttefik milislerin, başkentin kuzey banliyölerini ele geçirdikten sonra Hartum’a nihai saldırıya hazırlandığı bildiriliyor.
SURİYE'DEKİ ÜSLERE NE OLACAK?
Beşar Esad rejiminin Aralık ayında devrilmesi ve Esad’ın Rusya’ya kaçmasının ardından, Moskova’nın Sudan’da bir deniz üssü kurma isteğinin arttığı ifade ediliyor. Daha önce Rusya, Orta Doğu ve Afrika’daki operasyonlarında Suriye’deki Hmeymim Hava Üssü ve Tartus Deniz Üssü’nü lojistik merkez olarak kullanıyordu.
FT'nin haberine göre, Suriye'nin yeni hükümeti Rusya'nın ülkedeki üslerini korumasına izin verip vermeyeceğini açıklamadı ancak durum hakkında bilgi sahibi bir kişiye göre Moskova'nın Esad'ın teslim edilmesini talep ettiği bildirildi.
Rusya'nın 2015 yılında Suriye'ye müdahalesi, başlangıçta iç savaş sırasında Devlet Başkanı Beşar Esad'ın rejimini desteklemeyi amaçlarken, binlerce Rus askerinin orada kalıcı olarak konuşlanmasına yol açtı.