Rusya’daki petrol sızıntısı Türkiye kıyılarına ilerliyor

Kerç Boğazı’nda yaşanan tanker kazası, Karadeniz’de büyük bir çevre felaketine yol açtı. Uzmanlara göre Rusya’dan sızan binlerce ton petrolün Türkiye kıyılarına ulaşması an meselesi.
Petrol sızıntısına karşı eğer önlem alınmazsa, ekosistem yıllarca sürecek ağır bir tahribatla karşı karşıya kalabilir.
2 BİN 400 - 5 BİN TON PETROL DENİZE KARIŞTI
15 Aralık’ta kötü hava koşulları nedeniyle iki petrol tankeri Kerç Boğazı’nda çarpışarak battı. Greenpeace uzmanlarına göre şu ana kadar 2 bin 400 ila 5 bin ton petrol denize sızdı. Maksimum kirlilik alanının 1000 kilometrekareye ulaşabileceği tahmin ediliyor.
TÜRKİYE'YE ULAŞMASI AN MESELESİ!
ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Barış Salihoğlu, petrol kirliliğinin önümüzdeki haftalar ya da aylar içinde Türkiye kıyılarına ulaşabileceğini belirtti.
Karadeniz’deki Rim Akıntısı, petrolü güneye yani Türkiye’ye doğru sürüklüyor. Akıntının ortalama hızı göz önüne alındığında, petrolün yaklaşık iki ay içinde Türkiye sularına varması bekleniyor. Ancak mevsimsel değişimler ve su hareketleri bu süreci daha da hızlandırabilir.
TÜRKİYE KIYILARI İÇİN BÜYÜK TEHDİT
Petrol sızıntısı deniz canlıları, balıkçılık ve kıyı ekosistemi için ölümcül riskler taşıyor:
Sulara karışan toksik bileşenler balık ölümlerini tetikleyebilir. Ayrıca Petrolle kaplanan kuşlar uçamaz hale gelip ölüyor. Şu ana kadar 1355 kuş hayatını kaybetti, 70 yunusun cesedi bulundu. Öte yandan kıyı ekosisteminde uzun vadeli hasarlar oluşabileceği de ihtimaller arasında. Petrol sızıntısı nedeniyle Türkiye’nin Karadeniz kıyılarındaki sulak alanlar ve plajlar yıllarca kirli kalabilir.
RUS YETKİLİLER ALARMDA AMA GEÇ KALDILAR!
Rusya’daki yetkililer 5 bin 600’den fazla petrole bulanmış kuşu kurtardıklarını iddia etse de uzmanlar, denize yayılan kirliliğin önüne geçmenin artık çok zor olduğunu söyledi.
Bölgedeki ekolojik yıkımın yıllarca sürebileceği belirtilirken, uzmanlar uluslararası iş birliğiyle acil bir temizlik operasyonu başlatılması gerektiğini vurguladı. Aksi takdirde Karadeniz’deki hayat geri dönülemez şekilde zarar görebilir.