Santorini’de volkanik endişe! Deniz ekosistemini nasıl etkiler?

Ege'de 28 Ocak'tan beri aralıksız süren depremler yürekleri ağza getirdi. Yunanistan'da 1 Mart'a kadar OHAL ilan edilirken, alınan güvenlik önlemleri de artırıldı. Denizdeki sismik hareketliliğin deniz canlıları ve ekosistemi üzerindeki etkilerini Mersin Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Deniz Ayas anlattı.
Santorini açıklarında meydana gelen depremler, bölgedeki hayatı olumsuz etkiledi. Ada halkı endişeye kapılırken bölgede OHAL ilan edildi. Kıyı kesimlerde yaşayanlar yükseklere çıkarken, bölgeye kurtarma ekipleri gönderildi. Deprem hareketlerini daha iyi izleyebilmek ve riskleri önceden tespit edebilmek amacıyla Santorini'nin çeşitli noktalarına ek sismograflar yerleştirildi.
Bölgedeki sismik hareketlilik, insan hayatını tehlikeye atarken, depremlerin deniz ekosistemi üzerindeki etkileri araştırıldı. Konuya ilişkin olarak Mersin Üniversitesi (MEÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Deniz Ayas açıklamalarda bulundu.
DEPREMLERİN ETKİSİ KISA VEYA UZUN VADELİ OLABİLİR
Türkiye Today’in haberine göre, depremlerin deniz canlıları üzerinde kısa ve uzun vadeli etkileri olabileceği kaydedildi. Aktif bir volkanik alan olan Santorini bölgesinde deprem sırasında deniz tabanından metan ve sülfür gibi gazların açığa çıkabileceği bildirildi.
SES DALGALARINI KULLANAN MEMELİLER ETKİLENEBİLİR
Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Ayas, açığa çıkan bu gazların denizde düşük oksijen seviyesine neden olarak deniz yaşamı için toksik bir ortam oluşturabileceğine dikkat çekti. Ayas ''Yeraltı hareketleri güçlü ses dalgaları üretebilir. Bunun sonucunda balina ve yunus gibi ses dalgalarını kullanarak iletişim kuran deniz memelileri olumsuz etkilenebilir. Deniz tabanındaki sismik aktivite kayalık dip habitatlarının tahribatına, resiflerin çökmesine veya deniz tabanı yapısının değişmesine neden olabilir.'' ifadelerinde bulundu.
BALIKÇILIK FAALİYETLERİNİ SEKTEYE UĞRATABİLİR
Ayas bu durumun yerel balık popülasyonlarının azalması veya göç etmesinin bölgedeki balıkçılık faaliyetlerini sekteye uğratabileceğinden bahsetti.
OLASI BİR YANARDAĞ PATLAMASINDA DENİZ CANLILARI NASIL ETKİLENİR?
Denize ulaşan lav akıntısının neden olduğu su sıcaklığındaki ani artışın özellikle balıklar ve kabuklular gibi sıcaklığa duyarlı türler arasında termal şoka yol açabileceğinden bahseden Ayas, bunun yanı sıra muhtemel bir yanardağı patlamasının balıkların metabolik fonksiyonlarının bozulmasına ve toplu ölümlere neden olabileceğini bildirdi.