SDG neden Şam yönetiminin anayasal deklarasyonunu reddetti?

Kaynak: Dış Haberler
- Güncelleme:
SDG neden Şam yönetiminin anayasal deklarasyonunu reddetti?
Dünya Haberleri  / Dış Haberler

PKK'nın Suriye kolu olan Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) siyasi kanadı Suriye Demokratik Konseyi (SDK), Şam yönetiminin açıkladığı anayasal deklarasyonu reddetti.

PKK'nın Suriye kolu olan ve ABD’nin desteğiyle varlığını sürdüren Suriye Demokratik Güçleri (SDG), Şam yönetiminin açıkladığı anayasal deklarasyonu reddetti. SDG'nin siyasi kanadı Suriye Demokratik Konseyi (SDK), merkeziyetçi sistemin kaldırılmasını ve yetkilerin daha adil dağıtılmasını talep ettiği öne sürüldü.

İSLAM HUKUKU SDG'Yİ RAHATSIZ ETTİ

Suriye'nin geçici Cumhurbaşkanı Ahmed Şaraa’nın imzaladığı 44 maddelik anayasa deklarasyonunda İslam hukukunun temel dayanak olarak kabul edilmesi SDG'yi rahatsız etti. Reuters’a konuşan militanlar, belgenin endişelere yol açtığını duyurdu.

SDG neden Şam yönetiminin anayasal deklarasyonunu reddetti? - 1. Resim

GERÇEK NİYET ORTADA

Yerel kaynaklara göre, SDK'nin itirazının aslında deklarasyonun içeriğinden ziyade, SDG'nin kontrol ettiği bölgeler üzerindeki otoriteyi kaybetme korkusundan kaynaklandığını belirtildi. Yıllardır ABD'nin askeri desteğiyle bölgedeki işgali sürdüren SDG’nin, merkezi otoritenin güçlenmesiyle etkisini kaybetmek istemediği değerlendirildi.

PETROLÜ BIRAKMAK İSTEMİYORLAR

Şam yönetimiyle yapılan anlaşma kapsamında sınır kapıları, petrol sahaları ve bir havaalanının hükümete devredileceği duyurulmuştu. Ancak SDG, bu stratejik noktaların kontrolünü elinde tutmak için askeri entegrasyona direniyor. 

ŞAM YÖNETİMİ KARARLI

Şam yönetiminin ise SDG’nin itirazlarına rağmen deklarasyonu hayata geçirmekte kararlı olduğu açıklandı. BM Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen de kapsayıcı bir geçiş hükümeti kurulması çağrısında bulunurken, sorunların kısa sürede çözüleceğine işaret etti.

Kaynak: Dış Haberler

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...