Sıkı yönetim kararı ters tepti! Güney Kore'de üst düzey emniyet yetkilileri cezaevine gönderildi

Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
Dünya Haberleri  / Anadolu Ajansı

Güney Kore'de 3 Aralık'ta ilan edilen ancak kısa sürede kaldırılan sıkıyönetim girişiminin ardından başlatılan soruşturma kapsamında, Ulusal Meclis'e asker sevk ettiği iddia edilen Başkent Savunma Komutanı Korgeneral Lee Jin-woo ve diğer üst düzey yetkililer tutuklandı.

Güney Kore’de 3 Aralık’ta ilan edilen ancak kısa süre sonra kaldırılan sıkıyönetim girişimiyle bağlantılı soruşturmada kriz devam ediyor.

Ulusal Meclis’e asker sevk etmekle suçlanan Başkent Savunma Komutanı Korgeneral Lee Jin-woo’nun gözaltına alındığı açıklandı.

Yonhap ajansının haberine göre, daha önce görevinden alınan ve yurt dışına çıkması yasaklanan Lee, bu soruşturma kapsamında tutuklanan üçüncü üst düzey güvenlik yetkilisi oldu. Aynı çerçevede, istifasını veren Savunma Bakanı Kim Yong-hyun ile Savunma İstihbarata Karşı Koyma Komutanı Korgeneral Yeo In-hyung’un da daha önce tutuklandığı belirtildi.

EMNİYET MÜDÜRÜLERİ RADARDA

Emniyet Genel Müdürü Cho Ji-ho ve Seul Metropol Emniyet Müdürü Kim Bong-sik de tutuklanan isimler arasında yer aldı.

Soruşturma nedeniyle, Genelkurmay Başkanı dâhil birçok üst düzey komutanın da aralarında bulunduğu önemli askeri isimler görevden el çektirilmişti. Sıkıyönetim dosyasını yürüten özel savcılık ekibi, 12 Aralık’ta Başkent Savunma Komutanlığı’nda arama yapmış, “sıkıyönetim birlikleri” adı altında Ulusal Meclis’e gönderilen askerlerin buradan yönlendirildiği iddia edilmişti.

GÜNEY KORE'DE NELER OLUYOR?

Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, 3 Aralık gecesi televizyon konuşmasında “muhalefetin devlet karşıtı etkinlikleri” gerekçesiyle sıkıyönetim ilan etmişti. Ancak parlamento bu kararı oylamayla iptal etmiş, Bakanlar Kurulu’nun da onayıyla Yoon geri adım atmak zorunda kalmıştı.

Sıkıyönetim ilanının ardından Savunma Bakanlığı orduya teyakkuz çağrısı yaparken, “sıkıyönetim birlikleri” olarak nitelendirilen askerlerin Ulusal Meclis’e girdiği ortaya çıkmıştı. Acil oturumda sıkıyönetimin kaldırılmasına yönelik verilen önerge 190 milletvekilinin desteğiyle kabul edilmiş, Meclis Başkanlığı bunu “hükümsüz” ilan etmişti. Sonrasında kabinesini toplayan Yoon, sıkıyönetimi resmen sonlandırdığını duyurmuştu.

Seul Yüksek Savcılığı, “vatana ihanet”, “silahlı kalkışmaya teşebbüs” ve “görevi kötüye kullanma” suçlamalarıyla soruşturma yürütürken, Devlet Başkanı Yoon’u da “şüpheli” sıfatıyla takibe almış ve kendisine yurt dışına çıkış yasağı getirmişti. Ayrıca, Ulusal Meclis 10 Aralık’ta Yoon dahil 8 kişinin “derhal gözaltına alınması” için karar tasarısını onaylamıştı.

 

 

Kaynak: Anadolu Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...