Suriye'den gelen sığınma talepleri askıya alındı! Avrupa ülkelerinden peş eşe açıklamalar
Almanya, İsveç, Norveç, Danimarka, Fransa ve Avusturya, Esad'ın devrilmesinin ardından Suriyelilerin iltica talepleri ve sınır dışı edilmelerine ilişkin kararları askıya aldı.
Suriye'de dün, tarihi bir olay yaşandı. Günler süren yoğun çatışmalar sonucu muhalifler, Suriye'nin başkenti Şam'da Esad rejimini devirmeyi başardı.
İSVEÇ SÜRPRİZ BİR KARAR GELDİ
İsveç Göçmenlik Bürosu, bugün yaptığı açıklamada, Devlet Başkanı Beşar Esad'ın devrilmesinin ardından savaştan zarar gören ülkede meydana gelen gelişmeleri gerekçe göstererek Suriye'den gelen sığınma talepleri ve sınır dışı işlemleriyle ilgili kararları askıya alacağını duyurdu.
Ajansın Hukuk İşleri Müdürü Carl Bexelius, yaptığı açıklamada, "Durum göz önüne alındığında, şu anda koruma gerekçelerini değerlendirmek mümkün değil" dedi ve resmi kararın Salı günü verileceğini sözlerine ekledi.
Almanya, yıkıma uğrayan ülkeden Avrupa'nın en büyük diasporası olan yaklaşık bir milyon Suriyeliyi kabul etti ve bunların büyük kısmı 2015-16 yıllarında eski Şansölye Angela Merkel döneminde geldi.
İçişleri Bakanı Nancy Faeser "Suriye diktatörü Esad'ın acımasız zulmünün sona ermesinin işkence, cinayet ve terörden muzdarip pek çok insan için büyük bir rahatlama olduğunu" söyledi.
DANİMARKA'DAN "ÇOK BELİRSİZ" GEREKÇESİ
Danimarka Sığınmacı Temyiz Kurulu, ele aldığı Suriyeli sığınma taleplerine ilişkin 69 dosyayı "çok belirsiz durumu" gerekçe göstererek beklemeye aldığını açıkladı.
2020 yılının ortalarında Danimarka, "Şam'daki mevcut durumun artık oturma izni verilmesini veya oturma izninin uzatılmasını haklı kılacak nitelikte olmadığı" gerekçesiyle yüzlerce Suriyeli sığınmacı vakasını yeniden inceleyen ilk Avrupa Birliği ülkesi oldu.