Katliamcı Esad rejiminin skandalları bir bir ortaya çıkıyor! Dera'da 12'den fazla toplu mezar bulundu
Suriye'de Esad rejiminin düşmesiyle, rejimin geride bıraktığı skandal ve acı görüntüler bir bir ortaya çıkmıştı. Ülkenin güneyindeki Dera kentinde, devrik lider Beşar Esad rejiminin öldürdüğü sivillere ait olduğu düşünülen ceset kalıntılarına rastlanan 12'den fazla toplu mezar tespit edildiği duyuruldu.
Esad rejiminin skandalları bir bir ortaya çıkmaya devam ediyor
60 yılın ardından çöken Baas rejiminin ardından ülke genelinde arama tarama faaliyetleri kapsamında toplu mezarlar gün yüzüne çıkıyor.
Dera'da kazı çalışmalarını yürüten ve Baas rejiminin devrilmesinde etkili olan muhalif gruplar tarafından yapılan açıklamada, Dera'ya bağlı İzraa ilçesinde toplu mezar tespit edildiği bildirildi.
ÇOK SAYIDA CESET BULUNDU
Açıklamada, iş makineleriyle yapılan çalışmalarda şu ana kadar 31 cesedin bulunduğu bilgisi paylaşıldı.
Bölgede 12'den fazla toplu mezarın bulunduğu belirtilirken, tespit edilen ceset sayısının artabileceği değerlendiriliyor.
Toplu mezar bölgesine ilişkin paylaşılan görsellerde, kazı çalışmalarının iş makineleri ve vatandaşların katılımıyla sürdüğü görülüyor.
Bugün, Şam'ın dışındaki Bağdat Köprüsü bölgesinde bulunan ve çöken Esad rejiminin öldürdüğü sivillere ait olduğu düşünülen ceset kalıntılarına rastlanan toplu mezarlığı görüntülemişti.
SEDNAYA'DAN ÇIKARIP BURAYA GÖMMÜŞLER
Mezarlığa Sednaya Hapishanesi dahil çeşitli cezaevlerindeki şartlar ve işkenceler nedeniyle hayatını kaybedenlerin gömüldüğü anlaşılıyor.
Üst üste defnedilen cesetler için açılan uzun ve derin çukurların yer aldığı görüntülerde hapishane kodları ve ölen kişilerin isimlerinin yazılı olduğu sanılan çuvallar bulunmuştu.
Mezarlardan çıkarılan çuvalların içinin ceset kalıntılarıyla dolu olduğu görülürken, çukurlardan birinden içi ceset kalıntılarıyla dolu 8 çuval çıkarılmıştı.
Esad rejiminin sivilleri öldürüp gömdüğü toplu mezarlar bir bir ortaya çıkıyor.
DAHA ÖNCE ŞAM'DA BULUNMUŞTU
Şam Havaalanı'nın hemen arkasında yer alan Hüseyniye bölgesinde toplu mezarlar keşfedildi. Alanda yaklaşık 20 metre derinliğinde 100'ü aşkın çukur kazılmış.
Görgü tanıklarına göre, rejim askerleri haftada bir veya iki kez mezarlığa gelip 150 ceset gömüyordu. Mezarlıkta binlerce kişinin gömülü olduğu düşünülüyor.
Havadan çekilen görüntülerde mezarlık çevresinde devasa çukurlar görülüyor. Sednaya Hapishanesi'nde işkence görüp öldürülen kişiler önce askeri hastanelere, daha sonra ise soğutucu bulunan araçlarla toplu mezarlara götürülüp gömülüyordu.