Suriye'nin inşasında kritik dönemeç! Tarih verildi, birçok yaptırım kalkıyor

Avrupa Birliği, Suriye'nin bankacılık, enerji ve ulaşım sektörlerine uygulanan yaptırımları askıya alarak ülkenin yeniden inşasına destek olmayı hedefliyor. Suriye'nin yeni liderleri, yaptırımların hafifletilmesi için Batı'ya çağrıda bulunurken, AB ve diğer güçler kapsayıcı bir geçiş sürecine dair net taahhütler bekliyor.
Avrupa Birliği, Suriye'nin bankacılık, enerji ve ulaşım sektörlerine uygulanan yaptırımları pazartesi günü askıya alacak. Diplomatlar, bu adımın, Beşar Esad'ın devrilmesinin ardından Suriye'nin yeniden inşasına yardımcı olmayı amaçladığını belirtti.
SURİYE'DEN BATI'YA ÇAĞRI
Suriye'nin yeni liderleri, iç savaş sırasında Esad rejimini hedef almak için uygulanan yaptırımların hafifletilmesi için Batı'ya çağrıda bulunuyor. Ancak Avrupa ve diğer güçler, Şam'daki yeni liderlerin kapsayıcı bir geçiş sürecine ciddi şekilde bağlı olduklarına dair net sinyaller vermeden harekete geçmekte isteksiz davrandı.
AB dışişleri bakanlarının Brüksel'deki toplantısında onaylanması beklenen bu adım, blokun geçen ay kilit sektörlerdeki yaptırımları askıya alma yönünde ön anlaşmaya varmasının ardından resmi bir hamle niteliği taşıyor.
AB'NİN ŞARTLARI VAR
Diplomatlar, Suriye'nin yeni liderlerinin azınlık haklarına saygı gösterme ve demokrasiye geçiş yönünde adımlar atma sözlerini tutmaması halinde yaptırımların yeniden uygulanabileceğini ifade etti.
Birleşmiş Milletler, Perşembe günü yaptığı açıklamada, mevcut büyüme oranlarıyla Suriye'nin, yıkıcı iç savaşın patlak vermesinden önceki ekonomik seviyesine ulaşmasının 50 yıldan fazla süreceğini belirtti. Suriye'nin altyapısının büyük bir kısmı yok oldu ve Esad'ın 2011'de muhalefete yönelik baskısının iç savaşı tetiklemesinin ardından ülke ekonomisi, yıllar süren uluslararası izolasyonla harap oldu.
AB ve diğer uluslararası güçler, Rusya ve İran tarafından desteklenen Esad'ın devrilmesinin ardından Suriye'de nüfuz kazanmak için mücadele ediyor.