Trump'ın alay ettiği ülkeden ABD'ye cevap geldi

Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Trump'ın alay ettiği ülkeden ABD'ye cevap geldi
Dünya Haberleri  / Türkiye Gazetesi

ABD Başkanı Trump, Güney Afrika'daki Lesotho ülkesini aşağılaması ülkeyi ayaklandırdı. Ülkenin Dışişleri Bakanı "bu konuyu hafiffe almayacağı" sözünü verdi.

ABD Başkanı Trump, kimsenin daha önce adını duymadığı ülkeyi aşağıladı, tüm dünya Lesotho'yu konuşmaya başladı. 

Trump, Salı akşamı ABD Kongresi'nde yaptığı konuşmada Lesotho'dan bahsederken, kestiği bazı dış harcamaları "korkunç israf" olarak nitelendirdi.

Trump'ın, "Hiç kimsenin duymadığı Afrika ülkesi Lesotho'da LGBTQI+'yı tanıtmak için sekiz milyon dolar harcanacak" demesi Kongre'de gülüşmelere yol açtı.

Trump'ın alay ettiği ülkeden ABD'ye cevap geldi - 1. Resim

ÜLKE BAKANI ÇILDIRDI

Lesotho Dışişleri Bakanı Lejone Mpotjoane, bu sözlerin "oldukça aşağılayıcı" olduğunu söyledi.

Mpotjoane, ülkesinin “bu konuyu hafife almayacağı” sözünü verdi.

BBC'nin haberine göre, Güney Afrika'da neredeyse tamamı dağlardan oluşan Lesotho hakkında bilmeniz gereken dokuz şey.

"EN ALÇAK NOKTASI 1400 METRE"

Lesotho Krallığı çoğunlukla dağlık bölgelerden oluşmakta olup, birçok köye sadece at sırtında, yürüyerek ya da hafif uçaklarla ulaşılabilmektedir.

“Gökyüzündeki Krallık” olarak bilinir ve Encyclopaedia Britannica'ya göre dünyada yüksekliği tamamen bin metrenin üzerinde olan tek bağımsız devlettir. En alçak noktası bin 400 metredir.

Lesotho'nun tamamı, Güney Afrika tarafından çevrili, ancak sınırlar uzun ve zorlu sıradağlar tarafından ayrılmaktadır.

Trump'ın alay ettiği ülkeden ABD'ye cevap geldi - 2. Resim

GIDA KITLIĞI ZİRVEDE

Arazisinin büyük bir kısmı tarıma elverişli değildir, nüfusu gıda kıtlığına karşı savunmasızdır ve Güney Afrika'daki işlerden elde edilen gelire bel bağlamaktadır. On yıllar boyunca binlerce işçi, ülkelerinde iş imkanlarının olmaması nedeniyle Güney Afrika'da iş bulmak zorunda kalıyor.

Sayıları iki milyondan fazla olan Lesotho halkı, Güney Afrikalılarla bazı kültürel ve dilsel benzerlikler paylaşmaktadır. Dilleri Sesotho aynı zamanda Güney Afrika'nın 11 resmi dilinden biri. Aslında, Güney Afrika'da Lesotho'dakinden daha fazla insan (4,6 milyon) bu dili konuşmaktadır.

BEYAZ ALTIN VE ELMAS İHRAÇ EDİYOR

Kaynakları sınırlı olan ülkenin en büyük kaynağı, Güney Afrika'ya ihraç edilen ve yerel olarak "beyaz altın" olarak bilinen sudur. Elmaslar da bir diğer önemli ihracattır.

Kayak ve snowboard denince akla Avrupa ve Kuzey Amerika'nın karlı yamaçları gelir ancak Lesotho, kar sporları sahnesinde kendini duyurmaya başladı. Sahra altı Afrika'nın en yüksek kayak merkezine sahip, kıtadaki bir avuç kayak merkezinden biri.

Afriski, Lesotho'nun Maloti dağlarının tepesinde, deniz seviyesinden 3 bin 222 metre yükseklikte yer alıyor. 

Lesotho'lu insanlara Basotho denir. Basotho halkıyla ilişkilendirilen kültürel öğelerden bazıları battaniyeleri ve mokorotlo olarak bilinen Basotho geleneksel konik şapkalarıdır. Şapka ulusal bir semboldür ve ülkenin bayrağının ortasında yer alır.

Battaniyeler kalın yünden yapılır ve karmaşık ve renkli desenleri Basotho halkının tarihinin farklı bir hikayesini anlatır. Basotholar bunları özel etkinliklerde şal olarak giyer ve hediye olarak verirler.

Trump'ın alay ettiği ülkeden ABD'ye cevap geldi - 3. Resim

HIV EN BÜYÜK FELAKETLERİ

Lesotho, dünyada HIV yaygınlık oranının en yüksek olduğu ülkelerden biridir. Her beş yetişkinden biri HIV ile yaşamaktadır ve 100 Bin kişi başına düşen enfeksiyon oranı, komşu Namibya, Botsvana ve Esvatini de dahil olmak üzere çoğu ülkeden daha fazladır.

ABD Dışişleri Bakanlığı'na göre, ABD hükümeti 2006'dan bu yana önleme, bakım ve tedavi hizmetleri de dahil olmak üzere ülkenin HIV ile mücadelesine yardımcı olmak için yaklaşık 1 milyar dolar ayırdı.

PRENS HARRY VE LESOTHO

Birleşik Krallık gibi Lesotho da anayasal  monarşİ ülkesidir. Bu, bir kraliyet ailesi olmasına rağmen ülkeyi seçilmiş bir başbakanın yönettiği anlamına gelir.

Lesotho Prensi Seeiso, şu anki Kral Letsie III'ün küçük kardeşi ve İngiltere Prensi Harry ile yakın arkadaş.

Çift, Lesotho - Sentebale'de "beni unutma" anlamına gelen bir yardım kuruluşu kurdu. Kuruluş, ülkedeki yerel topluluklarla çalışarak HIV/Aids'ten etkilenen gençlere yardım ediyorlar. 

Lesotho'ya ilk kez 19 yaşındayken giden Prens Harry tarihten bu yana ülkeyi birçok kez ziyaret etti. 

ABD'YE GİDEN KOTLAR BU ÜLKEDEN

Kot pantolonlar uzun zamandır Amerikan Batısı ile ilişkilendirilir ancak günümüzde ABD'de giyilen kot pantolonların çoğu dünyanın öbür ucundan, Lesotho'dan geliyor.

Lesotho'nun hazır giyim fabrikaları son yıllarda Levi's ve Wrangler gibi ikonik Amerikan markaları için kot üretiyor. Sonuç olarak Lesotho, "Afrika'nın kot başkenti" olarak tanınıyor.

Ve sadece kot pantolon da değil; Lesotho, Sahra Altı Afrika'nın ABD'ye en çok giyim ihracatı yapan ülkelerinden biri.

EN YÜKSEK İNTİHAR ORANI

BM Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, dağ krallığı dünyanın en yüksek intihar oranına sahip ve her yıl nüfusun 100 binde 87,5 kişi intihar ediyor.

Bu sayı, dünya ortalaması olan dokuzun neredeyse 10 katı ve ikinci en yüksek orana sahip Guyana'nın iki katından fazla.

Bu şok edici istatistiğin tek bir nedeni yok; uzmanlar uyuşturucu ve alkol bağımlılığı, işsizlik ve ruh sağlığı danışmanlığının eksikliğine dikkat çekiyor.

Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...