Trump'ın vergi hamlesi işe yaramadı! ABD ekonomisine güven son 45 yılın dibinde

Trump'ın piyasaları alt üst eden yeni gümrük vergileri ABD'de tüketici güvenine yansıdı. ABD Tüketici Güven Endeksi son 45 yılın dibine geriledi. Veriler aynı zamanda 1952'den bu yana kaydedilen en düşük ikinci seviye olarak kayıtlara geçti.
ABD Başkanı Donald Trump'ın fitilini ateşlediği ticaret savaşları geri tepti. 2 Nisan'da aldığı gümrük vergisi kararıyla ABD borsalarında trilyonlarca dolar buhar olurken, ABD halkının Trump'ın vergi politikasına güvenin olmadığı ortaya çıktı. ABD Tüketici Güven Endeksi son 45 yılın dibine geriledi.
SON 45 YILIN EN DÜŞÜK SEVİYESİ
ABD Tüketici Güven Endeksi bu ay yüzde 11 düşerek yüzde 50,8'e geriledi. ABD'de Michigan Üniversitesince ölçülen tüketici güven endeksi, son 45 yılın en düşük seviyesi olarak kayıtlara geçti. Bu veri aynı zamanda 1952'den bu yana kaydedilen en düşük ikinci değer oldu.
Piyasa beklentilerinin altında kalan tüketici güven endeksinin, bu dönemde 54 değerini alacağı öngörülüyordu. Tüketici güven endeksi, martta 57 olarak kaydedilmişti.
Amerikalıların şu anki finansal koşullara yönelik değerlendirmesini ölçen mevcut ekonomik koşullar endeksi, nisanda aylık bazda 7,3 puan azalarak 56,5'e indi.
Tüketicilerin uzun vadeli öngörülerini yansıtan tüketici beklentileri endeksi de aynı dönemde 5,4 puan azalışla 47,2'ye geriledi.
ENFLASYON BEKLENTİLERİ YÜKSELDİ
Tüketicilerin kısa vadeli enflasyon beklentisi nisanda yüzde 5'ten yüzde 6,7'ye yükselerek 1981'den beri en yüksek seviyesine çıktı.
Kısa vadeli enflasyon beklentisinin art arda 4 ayda 0,5 puan veya üzerinde artması dikkati çekti.
Uzun vadeli enflasyon beklentisi de yüzde 4,1'den yüzde 4,4'e yükselirken, 1991'den bu yana en yüksek değeri gördü.
"TİCARET SAVAŞI ENDİŞELERİ TÜKETİCİ GÜVENİNİ DÜŞÜRDÜ"
Açıklamada görüşlerine yer verilen Tüketici Anketleri Direktörü Joanne Hsu, tüketici güveninin üst üste dördüncü ayda gerilediğini belirtti.
Ticaret savaşı gelişmeleriyle ilgili artan endişeler nedeniyle tüketici güveninin geçen yıl sonundan bu yana yüzde 30'dan fazla değer kaybettiğinin altını çizen Hsu, tüketicilerin resesyon riskini artıran çok sayıda uyarı işareti bildirdiğini ifade etti.
Hsu, iş koşulları, kişisel mali durum, gelirler, enflasyon ve iş gücü piyasalarına ilişkin beklentilerin bu ay kötüleşmeye devam ettiğini kaydetti.
Gelecek yıl işsizliğin artmasını bekleyen tüketicilerin oranının üst üste beşinci ay arttığını belirten Hsu, nisanda 2009'dan bu yana en yüksek seviyeye ulaştığını bildirdi.
Hsu, bu döneme dair tüketici görüşlerinin 9 Nisan'daki tarife açıklamaları öncesinde alındığını kaydetti.