Trump’tan göçmenlere yeni ültimatom: 500 binden fazla kişi sınır dışı edilecek!

Dış Haberler
- Güncelleme:
Trump’tan göçmenlere yeni ültimatom:  500 binden fazla kişi sınır dışı edilecek!
Dünya Haberleri  / Dış Haberler

ABD, 532.000 Kübalı, Haitili, Nikaragualı ve Venezuelalının yasal statüsünü iptal etti.

ABD Başkanı Donald Trump, ülke tarihindeki en büyük sınır dışı etme kampanyasına start verdi. Trump yönetimi, Biden döneminde başlatılan Kübalılar, Haitililer, Nikaragualılar ve Venezuelalılar için Şartlı Tahliye (CHNV) programı kapsamında ABD’de geçici koruma altına alınan 532.000 göçmenin yasal statüsünü iptal etti.

Göçmenler, 24 Nisan’a kadar ABD’yi terk etmek zorunda kalacak. Karar, İç Güvenlik Bakanlığı'nın (DHS) kararnamesinin Salı günü Federal Sicil’de yayımlanmasından 30 gün sonra yürürlüğe girecek. 

Yasal statüleri sona eren kişiler, ABD’de kalmalarını sağlayacak yeni bir göçmenlik statüsü elde edemezlerse, sınır dışı edilme riskiyle karşı karşıya kalacak.

Trump’tan göçmenlere yeni ültimatom:  500 binden fazla kişi sınır dışı edilecek! - 1. Resim

“GEÇİCİ KORUMA, KALICI HAK DEĞİLDİR”

DHS tarafından yapılan açıklamada, şartlı tahliye programının "geçici" olduğu ve kalıcı bir göçmenlik hakkı doğurmadığı belirtildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Şartlı tahliye doğası gereği geçicidir ve göçmenlik statüsü sağlamaz. ABD’ye kabul anlamına da gelmez."

SADECE BAŞLANGIÇ: UKRAYNALILAR DA SIRADA MI?

Trump’ın sert göç politikaları sadece Latin Amerika’dan gelen göçmenlerle sınırlı kalmayabilir. Beyaz Saray kaynaklarına göre, ABD’de geçici koruma altında bulunan 240.000 Ukraynalı göçmenin statüsü de tehlikede. Trump’ın, bu kişilerin statüsünü iptal etmeye yönelik bir karar alması halinde, göçmen krizi daha da derinleşebilir.

Trump’tan göçmenlere yeni ültimatom:  500 binden fazla kişi sınır dışı edilecek! - 2. Resim

GÖÇMEN HAKLARI SAVUNUCULARI ALARMDA

Göçmen hakları savunucuları ve aktivistler, karara sert tepki gösterdi. Justice Action Center Direktörü Karen Tumlin, kararın "pervasız, acımasız ve verimsiz" olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Trump'ın kararı, aileleri parçalayacak, toplumları kaosa sürükleyecek ve gereksiz kalp kırıklıklarına neden olacak."

Welcome.US ise göçmenlere derhal bir göçmenlik avukatına başvurmalarını tavsiye etti. Göçmenlik aktivistleri, CHNV programının yeniden yürürlüğe girmesi için federal dava açtı.

TRUMP KARARLI:GÖÇMEN KRİZİNE SON VERECEĞİM

Trump geçen hafta yaptığı açıklamada Venezuelalı bir çeteye mensup 200 kişinin sınır dışı edilmesi için savaş yasalarına başvurduğunu ve daha fazla göçmeni El Salvador’a göndermeyi planladığını belirtmişti.

Göçmen krizi Trump’ın başkanlık gündeminin merkezinde yer alırken, bu kararın getireceği toplumsal ve politik etkiler şimdiden büyük tartışmalara yol açmış durumda. 24 Nisan’a kadar göçmenler için kritik bir süreç başlayacak.

Dış Haberler

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...