Türkiye Antarktika’da uzay üssü kuruyor! Uzay yarışında yeni hamle

Türkiye, dünyanın en zorlu coğrafyalarından biri olan Antarktika’da bilimsel varlığını güçlendirirken, küresel uzay yarışında da kritik bir pozisyon elde etmeye hazırlanıyor.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin dokuzuncu Ulusal Antarktika Bilim Seferi (TAE-IX) kapsamında Horseshoe Adası’nda Yakın Uzay Gözlem İstasyonu kurduğunu duyurdu.
Bakan Kacır, istasyonun "Uzaya Bakış" stratejisi doğrultusunda Türkiye’nin kutup araştırmalarındaki iddiasını pekiştirdiğini belirterek, “Antarktika, uzay çalışmaları için devasa bir laboratuvar. Bilim diplomasimizi güçlendirmeye ve uzay programımızın hedeflerine adım adım ilerlemeye devam ediyoruz” dedi.
Antarktika'daki bilim üssünde Türkiye’nin yanı sıra Avustralya, Kolombiya, Güney Kore ve Malezya’dan bilim insanları da görev alıyor. 20 kişilik araştırma ekibi, 19 farklı bilimsel projeyi yürütmek için geçtiğimiz ay yola çıkmıştı.
TÜRKİYE'NİN KUTUP HAMLESİ NE ANLAMA GELİYOR?
2017’den bu yana 8 Antarktika ve 4 Kuzey Kutbu seferi düzenleyen Türkiye, bu yatırımlarla küresel uzay ve kutup araştırmalarında söz sahibi olmayı hedefliyor. Bilim insanları, 12 Mart’ta görevlerini tamamlayarak Türkiye’ye dönmeyi planlıyor.