Türkiye'den Akdeniz resti! Gemimizi aramak istediler

Avrupa Birliği (AB), Doğu Akdeniz’de bir kez daha sert kayaya çarptı. IRINI Görev Gücü’ndeki bir fırkateyn, Türkiye’den Libya’nın Mısrata Limanı’na giden kargo gemisini aramak istedi. Ancak Türkiye keyfî arama talebini reddetti.
Yeşim Eraslan ANKARA - Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) Libya açık denizlerinde silah ambargosu ihlallerinin denetlenmesi kararını kendine görev edinen Avrupa Birliği (AB), Doğu Akdeniz’de bir kez daha sert kayaya çarptı. AB tarafından Doğu Akdeniz’de başlatılan IRINI Görev Gücü’ndeki bir fırkateyn, Türkiye’den Libya’nın Mısrata Limanı’na giden “MATİLDE A” isimli kargo gemisini “silah taşıdığı” şüphesiyle durdurdu. Görev Gücü’nde yer alan personel, Türk bandıralı gemi üzerinde arama yapmak üzere gemiye çıkmak istedi. Ancak Türkiye, Libya sularında gerçekleşen keyfî arama talebini, uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarını kullanarak reddetti. Edinilen bilgiye göre; söz konusu gemi geçtiğimiz cumartesi günü Gemlik Limanı’ndan hareket etti. Konteyner gemisi olan MATİLDE A’nın bugün akşam saatlerinde Libya’nın Misurata Limanı’nda olması bekleniyor.
BÖLGEYİ KONTROL ÇABASI
AB’ye bağlı görev gücünün, Türk gemisini arama talebini gazetemize değerlendiren Savunma Uzmanı Turan Oğuz, bunun siyasi çabadan başka bir şey olmadığını söyledi. Oğuz, AB’nin kendi başına bir çalışma başlatarak, Libya’ya giden silah hareketlerini durdurmak adına IRINI Operasyonu’nu oluşturulduğunu kaydetti. Bu çerçevede IRINI gücünde yer alan AB’ye üye ülkelerin savaş gemilerinin Doğu Akdeniz’e giren gemilerde silah kontrolü yapmaya çalıştığını ifade eden Oğuz, Ankara’nın uluslararası anlaşmalar gereği Türk bandıralı veya Türkiye adına çalışan sivil gemilerin aranmasına izin vermediğine dikkat çekti. Daha öncede 8 kez Türk bandıralı gemilerin durdurularak aranmak istendiğini ancak bunlara da izin verilmediğini kaydeden Oğuz, şu ifadeleri kullandı:
Söz konusu operasyonun herhangi bir standardı da yok. AB, neye bağlı olduğu belirsiz bir şekilde keyfî olarak gemileri durduruyor. Ara ara bu tür girişimlerde bulunuyorlar. AB, ‘Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını uygulama’ adı altında Orta Akdeniz’deki kontrolü elde etme çabasında. Bu, bir siyasi çabadan başka bir şey değil. Tamamen keyfî bir uygulama. Bu operasyonu, AB’nin Libya üzerindeki etkisini arttırmak ve orayı kontrol altına almak beklentisiyle yapıyorlar. Türkiye de zaten bu operasyon adı altında yapılanları tanımadığını açıkladı.