Türkiye'nin çıkarıldığı F-35 üretiminde maliyetler şişirilmiş! Lockheed Martin Pentagon'a tazminat ödeyecek

Türkiye'nin üretici ortağı olduğu ve CAATSA yaptırımları nedeniyle haksız yere programdan çıkarıldığı F-35'lerle ilgili yeni bir skandal ortaya çıktı. F-35 üreticisi Lockheed Martin'in maliyet hesaplarını şişirdiği gerekçesiyle ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'a 30 milyon dolar tazminat ödeyeceği öğrenildi.
Dünyanın en pahalı silah programı F-35 projesinde hem üretici olan hem de uçağı satın almak için 1.4 milyar dolarlık ödeme yapan Türkiye, CAATSA yaptırımları nedeniyle programdan çıkarılmıştı. Türkiye, ihtiyacını yerli ve milli KAAN ile kapatırken, F-35'ler maliyet skandalı ile gündeme geldi.
ABD ordusunun son teknoloji ürünü hayalet savaş uçağı F-35'in üreticisi Lockheed Martin Corporation'ın (LMC), uçağın üretimi ve bakımı için Savunma Bakanlığı'ndan (Pentagon) fazla ücret aldığı ortaya çıktı. Lockheed Martin, Pentagon'a yaklaşık 30 milyon dolar tazminat ödemeyi kabul etti.
F-35 ÜRETİCİSİ PENTAGON'A TAZMİNAT ÖDEYECEK
ABD Adalet Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, "LMC, F-35 askeri uçaklarının üretiminde, sözleşmelerde hatalı fiyatlandırmaya ilişkin Sahte İddialar Yasası iddialarını çözmek için 29,74 milyon dolar ödemeyi kabul etti." denildi.
SKANDALI MUSK TESPİT ETTİ
Söz konusu gelişme, ABD Başkanı Donald Trump'ın kurduğu Hükümet Verimliliği Departmanının (DOGE) başındaki Elon Musk'ın, Pentagon'un yaptığı "milyarlarca" dolar masrafı tespit etmeye hazırlandığına dair yaptığı açıklamanın ardından yaşandı.
Mahkeme belgelerine göre, 2013 ila 2015 yılları arasında LMC, F-35'lerin fiyatlandırılması konusunda Pentagon'la yaptığı müzakerelerde "doğru, eksiksiz ve güncel fiyatlandırma verilerini sağlamayarak" maliyetleri şişirdi.
ABD'DE VERGİ MÜKELLEFLERİNİN ZAFERİ
Anlaşma, Adalet Bakanlığı tarafından Amerikan vergi mükelleflerinin zaferi olarak duyuruldu.
Adalet Bakanlığı'nın Hukuk Bölümü'nden Vekil Yardımcı Başsavcı Brett Shumate, basın bülteninde, "Hükümetle iş yapanlar bunu adil ve dürüst bir şekilde yapmalı. Vergi mükelleflerinin fonlarını bilerek kötüye kullanan müteahhitleri takip edeceğiz." ifadelerini kullandı.
Ayrıca, ABD Hava Kuvvetleri F-35 Ortak Program Ofisi Direktörü ve Program Yöneticisi Korgeneral Mike Schmidt, "F-35 programı ülkemizin savunmasının kalbinde yer alıyor. F-35 Ortak Program Ofisi, tüm ticari işlemlerde dürüstlük ve bütünlük konusunda ısrar etmeye devam edecektir." açıklamasında bulundu.
TÜRKİYE F-35 PROGRAMINDAN NEDEN ÇIKARILDI?
ABD'nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası CAATSA olarak bilinen yasa gereği ABD, düşman ülkelerle savunma alışverişini yapan ülkelere yaptırım uygulamaya başladı. ABD Başkanı Trump'ın ilk döneminde, Türkiye Patriot hava savunma sistemi ihtiyacını dile getirmiş ancak bu talebi yerine getirilmemişti. Türkiye hava savunma sistemi ihtiyacını Rusya'dan aldığı S-400'ler ile giderdi.
Ancak, ABD bunun üzerine CAATSA yaptırımlarını uygulayarak Türkiye'yi hem önemli parça üreticisi hem de 1.4 milyar dolar ödeme yapmasına rağmen haksız yere çıkardı.
Teknik aksaklıklar ve yaşadığı kazalar ile gündeme gelen F-35 yerine Türkiye milli muharip uçağı KAAN programını devreye soktu. Yerli ve milli savunma sanayinin öncülerinden biri olan KAAN, 2025 yılı sonunda ikinci prototipiyle ilk uçuşunu yapmaya hazırlanıyor.