Uzmanlardan peş peşe uyarılar: Hiroşima’ya atılan bomba kadar gerginlik boşaldı

Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Uzmanlardan peş peşe uyarılar: Hiroşima’ya atılan bomba kadar gerginlik boşaldı
Gündem Haberleri  / Türkiye Gazetesi

İstanbul’un Silivri açıklarında meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki deprem, Marmara Bölgesi’nde büyük bir paniğe yol açarken, yer bilimciler ve afet uzmanları arka arkaya açıklamalarda bulundu. Ortak uyarı: “Kumburgaz Fayı kilitli, enerji biriktiriyor” oldu.

İstanbul’da yaşanan 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından bilim dünyasından çarpıcı açıklamalar gelmeye devam ediyor. Yer bilimciler, “bu sadece bir uyarı sarsıntısı olabilir” derken, yüzeyin altında açığa çıkan enerji miktarı Hiroşima’ya atılan atom bombasıyla karşılaştırıldı.

Uzmanlardan peş peşe uyarılar: Hiroşima’ya atılan bomba kadar gerginlik boşaldı - 1. Resim

PROF. DR. NACİ GÖRÜR: KUMBURGAZ FAYI YÜKLENİYOR

Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, depremin Kumburgaz Fay Zonu üzerinde meydana geldiğini belirterek “Bu fay kilitli bir fay, enerji biriktiriyor. Zaman zaman da küçük depremler yapıyor. Yeri anlamlı, dikkatli olmak lazım. Kumburgaz Fayı yükleniyor” ifadelerini kullandı. 

Naci Görür sosyal medya hesabından şunları yazdı:

"İstanbul’da Marmara Denizinde, Kumburgaz fayı üzerinde çok deprem oluyor. Değişik büyüklükte. Bunlar Marmara’da beklediğimiz büyük deprem değil. Bunlar bu fayın biriktirdiği stresi artırıyor. Yani kırılmaya zorluyor. Burada asıl deprem daha büyük ve 7’nin üzerinde olacak. Deprem deprem olduğu zaman konuşulmayacak kadar önemli bir konudur. Depremin olmadığı zaman konuşup önlem almak lazım. Bunu başta hükümet, sonra belediye ve halk el ele vererek kenti depreme hazırlaması lazım. Kentsel dönüşüm, bina yapmak kenti depreme hazırlamak değildir. Deprem dirençli kent apayrı şeydir. Artık gerekeni halk yapmalıdır. Yapacağı şey gözetim ve denetimdir."

"HİROŞİMA'YA ATILAN BOMBA KADAR GERGİNLİK BOŞALDI"

Depreme ilişkin yapılan değerlendirmeler arasında en dikkat çekeni, sarsıntının küçümsenmeyecek büyüklükte olduğu ve yer altında açığa çıkan enerjinin Hiroşima’ya atılan atom bombasına yakın olduğu yönündeki açıklama oldu. Uzmanlar, bu depremin İstanbul’da beklenen büyük deprem olmadığını vurgularken, Trakya kolunda biriken gerginliğin ciddi bir işaret verdiğini belirtti.

Aynı kaynaklar, sarsıntının ardından bölgede artçıların sürebileceğini ve bu artçıların 5.2 büyüklüğüne kadar ulaşabileceğini, ancak büyük yıkım oluşturmasının beklenmediğini ifade etti. “Bu deprem yalnızca bir uyarı olabilir” değerlendirmesi öne çıktı.

DOÇ. DR. BÜLENT ÖZMEN:7'NİN ÜZERİNDE DEPREM ÜRETME POTANSİYELİ VAR

Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Afet Yönetimi Uzmanı Doç. Dr. Bülent Özmen, “Bu büyüklükteki bir depremin özellikle İstanbul, Silivri ve Marmara kıyısındaki yerleşim yerlerinde hasar bırakma ihtimali yüksek. Artçıları 5,2’ye kadar çıkabilir” uyarısında bulundu.

Kumburgaz segmentinin en son 1766’da kırıldığını ve o günden bu yana ciddi enerji biriktirdiğini hatırlatan Özmen, bu segmentin 7’nin üzerinde büyüklükte bir deprem üretme potansiyeline sahip olduğunu belirtti.

PROF. DR. ŞENER ÜŞÜMEZSOY:BUNDAN DAHA BÜYÜK BİR DEPREM BEKLEMİYORUZ

TGRT yayınında konuşan Prof. Dr. Şener Üşümezsoy ise farklı bir değerlendirme sundu. Depremin 2019’da Silivri’de meydana gelen sarsıntının güneyinde gerçekleştiğini belirten Üşümezsoy, “Bundan daha büyük bir deprem beklemiyoruz. O fay kırıldı, başka bir fay yok. Adalar fayı da risk taşımıyor” dedi.

“BU ŞEKİLDE PARÇALI KIRILMASI ASLINDA İYİ BİR ŞEY”

Depreme ilişkin değerlendirmelerde bulunan bir diğer uzman da DEÜ Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir oldu. Sözbilir, yaşanan sarsıntının Kuzey Anadolu Fayı’nın batı segmentinde, Silivri’ye yaklaşık 24-25 kilometre uzaklıkta meydana geldiğini belirterek şu değerlendirmeyi yaptı:

“Şu anda büyük bir parçanın kırılmadığını anlıyoruz, sadece bir yeri kırıldı. Tümünün kırılması daha çok 7,4-7,5 gibi kabul ediliyor. Dolayısıyla bu şekilde parçalı kırılması da aslında iyi bir şey.”

Sözbilir, 6 büyüklüğündeki depremlerin geniş bir alanda hissedilmesinin normal olduğunu ifade ederken, yaşanan sarsıntının İstanbul’da beklenen büyük depremin bir işareti olup olmadığına dair soruya ise şöyle cevap verdi:

“Bu da bir İstanbul depremi. Fakat fay hattının tamamının kırılmadığını görüyoruz. Eğer tek bir parça olarak kırılsaydı, çok daha büyük bir yıkım olurdu. Bu şekilde altılı, beşli parçalar kırıla kırıla enerji sönümlenirse çok daha iyi olur.”

Kaynak: Türkiye Gazetesi

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...