Washington engel koydu, Ankara devreye girdi! Körfez ülkelerinden peş peşe KAAN talebi

Washington’un F-35 satışına koyduğu engeller sonrası Körfez ülkeleri yeni nesil savaş uçağı arayışına girdi. ABD merkezli The National Interest dergisi, Türkiye’nin geliştirdiği beşinci nesil savaş uçağı KAAN’ın, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Suudi Arabistan’ın ilgisini çekmeye başladığını yazdı.
ABD merkezli The National Interest dergisi, Türkiye’nin savunma sanayindeki yükselişini mercek altına aldı.
“Türkiye’nin savaş uçağı için büyük hedefleri var” başlığıyla yayımlanan analizde özellikle milli muharip uçağı KAAN'a vurgu yapıldı.
Türkiye,milli imkanlarla geliştirilen insanlı savaş uçağı segmentinde küresel bir oyuncu olma yolunda büyük bir adım atıyor. Eskiden Milli Muharip Uçak (MMU) olarak bilinen KAAN savaş uçağı, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) ve alt yüklenici BAE Systems tarafından geliştiriliyor.
Son olarak Abu Dabi’de düzenlenen Uluslararası Savunma Fuarı’nda tanıtılan KAAN, gizlilik teknolojisi, her türlü hava koşulunda operasyonel kabiliyeti ve hava üstünlüğü yetenekleriyle dikkat çekti.
National Interest haberinde, "Ankara, savaş uçağı programına yabancı katılımı henüz resmi olarak teyit etmemiş olsa da, Birleşik Arap Emirlikleri’nin Kaan’ın geliştirilmesine katılmaya ilgi duyuyor" dedi.
BAE’nin, ABD ile F-35 programında yaşadığı sıkıntılar nedeniyle beşinci nesil savaş uçağı kabiliyetlerini geliştirmek için alternatif arayışında olduğu bilinmekte.
"KAAN, KÖRFEZ ÜLKELERİNİN GÖZDESİ OLABİLİR"
Türkiye’nin geliştirdiği beşinci nesil savaş uçağı KAAN, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Suudi Arabistan’ın ilgisini çekmeye başladı. ABD ile yaşanan gerilimler nedeniyle F-35 tedarik edemeyen Körfez ülkeleri, alternatif olarak Türk KAAN platformuna yönelmiş durumda.
TUSAŞ Genel Müdürü Mehmet Demiroğlu, Abu Dabi’de düzenlenen Uluslararası Savunma Fuarı’nda yaptığı açıklamada, “Birçok ülkeden ilgi var. Ortak bir program olacak.” ifadelerini kullanarak, KAAN’ın uluslararası bir savunma projesine dönüşebileceğine işaret etti.
SAVUNMA SANAYİNDE TÜRKİYE'NİN YÜKSELİŞİ
Türkiye’nin savunma alanındaki atılımları yalnızca KAAN ile sınırlı değil. İHA teknolojisinde dünyaya damga vuran Bayraktar TB2'ler, Rusya-Ukrayna savaşında Kiev yönetimi tarafından aktif olarak kullanılmış ve büyük ses getirmişti. Şimdi ise Türkiye, insanlı savaş uçağı segmentinde de küresel bir oyuncu olma yolunda ilerliyor.
TÜRKİYE'NİN KAAN İLE HEDEFİ NE?
Türkiye’nin KAAN projesine başlaması, ABD'nin F-35 programından çıkarılmasının ardından hız kazandı. Mach 1.8 hıza ulaşabilen KAAN, gizlilik teknolojisi, dahili silah sistemleri ve ağ bağlantılı drone kontrolü gibi gelişmiş özellikleriyle dikkat çekiyor. Ancak uzmanlar, uçağın gerçek operasyonel kapasitesine ne zaman ulaşacağı konusunda soru işaretlerinin devam ettiğini belirtiyor.
SAVUNMADA YENİ DÖNEM: TÜRKİYE KÜRESEL OYUNCU OLUYOR
Türkiye’nin savunma sanayisinde büyümesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın stratejik politikalarına büyük katkı sağlıyor. The National Interest analizinde, “Türkiye'nin KAAN platformu hem BAE hem de Suudi Arabistan’ın yeni nesil savaş gücü ihtiyacını karşılayabilir” ifadelerine yer verildi.
EMEĞİ GEÇEN HERKESTEN ALLAH RAZI OLSUN