Xiaomi’nin otonom kabusu: 3 kişi hayatını kaybetti, Milyonlarca sürücü risk altında!

Çin’in Anhui eyaletinde Xiaomi’nin SU7 model elektrikli aracı, otonom sürüş modundayken bir yol şantiyesine girdi, beton bariyere çarptı ve alev aldı. Kazada üç kişi hayatını kaybetti. Sektör sarsılırken, uzmanlar bu trajedinin yalnızca bir “başlangıç” olabileceği uyarısında bulundu. Otomatik pilot sistemlerine olan güven sorgulanırken, milyonlarca sürücünün yeterli eğitime sahip olmadan bu teknolojileri kullanması yeni bir güvenlik krizinin kapısını aralıyor.
Çin'in önde gelen teknoloji şirketi Xiaomi, otonom sürüş özelliğine sahip SU7 model elektrikli aracıyla, tarihinin en ölümcül krizlerinden birini yaşıyor.
Çin’in doğusundaki Anhui eyaletinde 29 Mart’ta meydana gelen kazada, otomatik pilot (NOA) modundayken yol çalışmasına giren araç bir bariyere çarptı, alev aldı ve içindeki üç kişi hayatını kaybetti.
Xiaomi, kazanın ardından yaptığı açıklamada, araçta 116 km/s hızla seyrederken sistemin manuel sürüşe geçilmesi için sürücüyü uyardığını, ancak çok geç kalındığını belirtti. Çarpışma anında hızın hâlâ 97 km/s olduğu, engelin ancak son saniyede fark edildiği ortaya çıktı.
“SİSTEM AÇILDI DİYE GÜVENLİK DEVRİYE DEĞİL!”
Uluslararası Akıllı Araç Mühendisliği Derneği Genel Sekreteri David Zhang, “Milyonlarca sürücü bu sistemlerin nasıl çalıştığını bilmiyor. NOA açık olsa bile sürücü direksiyon başında tetikte olmalı. Sorumluluk hâlâ sürücüde” dedi.
Analistler, bu trajedinin yalnızca Xiaomi değil, tüm otonom sürüş sistemleri için alarm zili olduğunu söylüyor. Otomotiv sektöründe şimdi tartışılan soru şu: Kendi kendine giden araçlar gerçekten hazır mı?
YATIRIMCILAR KAÇTI, HİSSE ÇAKILDI
Kaza haberinin yayılmasının ardından Xiaomi hisseleri %5 düştü. CEO Lei Jun, sosyal medya hesabından, “Kaçmayacağız. Şirket olarak tüm sorumluluğu alıyoruz. Polisle iş birliğimiz sürüyor” açıklamasını yaptı.
SU7 GLOBAL YOLA ÇIKACAKTI, ŞİMDİ DİREKSİYON BAŞI SORU İŞARETİ
Geçtiğimiz yıl Çin’de piyasaya sürülen SU7 modeli, 2027 itibarıyla küresel pazara açılacaktı. Ancak bu kazayla birlikte hem güvenlik hem de regülasyon süreçleri sorgulanmaya başladı.