Cavit Yeşildağ ile Türkiye'de eğitimi konuştuk: Yeni müfredatımız Avrupa ile eşdeğer

Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Cavit Yeşildağ ile Türkiye'de eğitimi konuştuk: Yeni müfredatımız Avrupa ile eşdeğer
Eğitim Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Müfredatın tutması için öğretmenlerin mesleki kapasiteleri güçlendirilmeli. Öğretmenlik mesleğinin sınav ile belirlenen bir süreçten öteye geçmesi gerekiyor. MEB bütçesinin çok olması sahada bütün problemleri çözebileceği anlamı taşımamalı. Toplumsal kutuplaşmanın varlığı sebebiyle eğitim konusu hak ettiği değeri görememekte.

MAHMUT ÖZAY'IN HABERİ - Deneyimli eğitimci ve Köy Okulları Değişim Ağı Danışmanı Cavit Yeşildağ, bu yıl kademeli olarak başlayan yeni müfredat olmak üzere birçok konuda sorularımızı cevapladı. “Yeni okul öncesi müfredat Avrupa ülkelerinin yapısından çok da farklı değil” diyen Yeşildağ, ülkemizdeki toplumsal kutuplaşmadan dolayı eğitim konusunun hak ettiği değeri göremediğini söyledi. “Toplumsal olarak eğitim sahiplenilmeli” vurgusunda bulunan Yeşildağ’ın öne çıkan cevapları özetle şöyle: 

  • Maarif modeli, eğitimde Türkiye’ye özgü bir anlayışı temel alan bir model. Öğrencilerin sadece akademik değil, aynı zamanda ahlaki, kültürel ve manevi açıdan da gelişmesini hedefliyor. Evrensel değerlerle birlikte yerel ve millî değerlerin eğitim sürecinde yer bulmasını sağlamak için tasarlanmış. Yeni modelde, eğitim kalitesini uluslararası düzeyde tanınır hale getirmek için çeşitli akreditasyonlar ve kalite standartları öne çıkarılmış. Öğrencilerin sadece akademik bilgiye odaklanmasından öte, onları karakter eğitimiyle destekleyen kapsamlı bir eğitim sunma hedefinde gözükmektedir. Bu yaklaşım, öğrencilerin eleştirel düşünme becerilerini ve duygusal zekâlarını da geliştirir.

KURUMLARIN  ALTYAPISI YETERSİZ 

  • Teorik açıdan ele alındığında yeni okul öncesi müfredatı modern Avrupa ülkelerinin yapısından çok da farklı değil. Finlandiya ile aynı... Ancak teorik uygulamaların hayata geçmesinde öğretmenlerin mesleki kapasitelerinin yeterince güçlendirilemediği, okul öncesi eğitim kurumlarının fiziksel altyapıların yetersiz olduğu da üzerinde çalışılması gereken konuların başında gelmekte.
  • Eğitimde esneklik sağlanarak her bölgeye özel çözümler sunulması, öğrencilerin eğitimden daha fazla fayda sağlamasına imkân tanır.

Cavit Yeşildağ ile Türkiye'de eğitimi konuştuk: Yeni müfredatımız Avrupa ile eşdeğer - 1. Resim

BÜTÇE ÇOK DİYE SORUN ÇÖZÜLMEZ

  • MEB bütçesinin yüksek olması sahada bütün sorunları çözebileceği anlamı taşımamalı. 1950’lerden bu yana egemen olan kamuda merkeziyetçilik argümanı aslında sorunun temeli değil sorunun ortaya çıkardığı bir gerçeklik. Toplumsal olarak eğitim sahiplenilmeli. Üniversiteler, STK’lar ve yerel yönetimler bakanlığın yanında yer alabilmeli. Ancak ülkemizdeki toplumsal kutuplaşmanın varlığı nedeniyle eğitim konusu hak ettiği değeri görememekte.
  • Öğretmenlerimiz kendilerine sunulan 4 yıllık lisans eğitiminin eksikleri nedeniyle sahada istenilen motivasyona sahip değil. Öğretmenlik mesleğinin sınav ile belirlenen bir süreçten öteye geçmesi, özel yetenek süreçlerinin devreye alınması önemli olacak. Sahada özveri ile bu ülkenin çocuklarını geleceğe hazırlayan binlerce öğretmenimiz var. Hepsinin gözleri ışıl ışıl ancak öğretmenlerimizin mesleki ve kişisel gelişimlerinin günümüz ihtiyaçlarına göre yeniden ele alınmalı.

İLKOKUL ÜLKENİN GELECEĞİNİ BELİRLER

  • Okullar bilginin öğrenildiği yer olmamalı, bilginin analiz edildiği, toplumsal duyarlılıkların öğrenildiği, sorun çözme ve özgünlük gibi becerilerin geliştirildiği yerler olmalı.
  • İlkokul, bir çocuğun geleceğini ve hatta bir ülkenin geleceğini belirlemede çok önemli. Ben de bir köy okulunda okudum. Öğretmenlerin motivasyonu ve ellerindeki imkanlar arttırıldığı takdirde öğrencilerin okula olan tutumları olumlu yönde gelişecektir. 
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...