Eğitim-Bir-Sen, ‘Üniversite Raporu’nu açıkladı: NEET sayısı, toplumsal kalkınmayı tehdit ediyor

Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Eğitim-Bir-Sen, ‘Üniversite Raporu’nu açıkladı: NEET sayısı, toplumsal kalkınmayı tehdit ediyor
Eğitim Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Onlara, kısaca “NEET” diyorlar. Ne istihdamdalar ne de eğitimde... Eğitim-Bir-Sen, ev genci olarak da bilinen bu evlatlarımızın istihdamına yönelik mesleki eğitim programlarının geliştirilmesinin kaçınılmaz olduğunu söyledi.

MAHMUT ÖZAY - Eğitim-Bir-Sen, bu yıl 8.si hazırlanan ‘Eğitime Bakış 2024: İzleme ve Değerlendirme Raporu’nu yayımladı. Raporda eğitim almayan, çalışmayan ve iş arayışında da bulunmayan gençlere (NEET) özel vurgu yapıldı. ‘Ev Genci’ ya da ‘boş gezen’ olarak da tanımlanan bu kategoride Türkiye, OECD ülkeleri arasında birinci sırada yer alıyor.

“NEET sayısı toplumsal kalkınmayı tehdit ediyor” vurgusunun bulunduğu raporda öne çıkan tespitler şöyle: 

 Türkiye, 18-24 yaş arasındaki NEET oranında yüzde 31,1 ile OECD ülkeleri arasında birinci sırada yer alıyor. Kadın NEET oranı yüzde 41,4 gibi endişe verici bir seviyedeyken, erkeklerde bu oran yüzde 21,4. Gençlerin eğitimden ve iş gücünden uzaklaşması sadece bireysel değil, aynı zamanda toplumsal kalkınmayı da tehdit ediyor. Bu nedenle, NEET oranlarını düşürecek mesleki eğitim programları geliştirilmeli.

 2024 yılı üniversite giriş sınavına lise son sınıf düzeyinde katılan adayların yüzde 67,3’ü herhangi bir programa yerleşememiş. Devlet üniversitelerindeki kontenjanlar (açık öğretim hariç) yaklaşık 150 bin azaltılırken, lisans ve ön lisans düzeyinde toplam 119 bin 36 kontenjan boş kalmış. Baraj puanının kaldırılmasıyla başvuru sayısı artsa da mevcut kontenjanlar bu talebi karşılamaktan uzak kalmış.

Gençlerin eğitim hayallerinin gerçekleşmesi için yükseköğretimde arz-talep dengesi sağlanmalı, kontenjanlar iş gücü ihtiyaçlarına göre düzenlenmeli.

 Satın alma gücü paritesine göre Türkiye, öğrenci başına yalnızca 11 bin dolar harcayarak OECD ülkeleri arasında son sıralarda yer alıyor. Harcamaların artırılması, eğitimin kalitesini yükseltmek için kritik öneme sahip.

 Türkiye’nin 25-34 yaş arası yükseköğretim mezunu oranı hızlı bir şekilde artma eğiliminde olup bu oran 2023 yılında %42,7’ye yükselmiş. Türkiye, 2016 yılından 2023 yılına 25-34 yaş arası yükseköğretim mezun oranını en fazla artıran (%13 puan) ülke konumunda olmasına rağmen hâlâ bu yaş grubunda OECD ülkeleri ortalaması olan %47’nin altında bir yükseköğretim mezun oranına sahip. Bu nedenle Türkiye’de yükseköğretim mezun sayılarının artırılmasına yönelik politikalar oluşturulmalı, uygulanmalı ve mevcut politikalar iyileştirilmeli. 

REFORM ŞART

Eğitim-Bir-Sen: Türkiye’nin yükseköğretim sistemindeki reform ihtiyacı açık bir şekilde görülüyor. Gençlerin geleceğinin teminat altına alınması için eğitim sistemine yenilikçi ve sürdürülebilir bir vizyon kazandırılması gerekir. Problemleri görmezden gelmek, yalnızca bugünü değil, geleceği de  riske atar.

Kaynak: Türkiye Gazetesi

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...