Gabar petrolü çocukların meslek hayalini değiştirdi! Artık mühendis olmak istiyorlar
Şırnak'ın Gabar bölgesinde keşfedilen petrol ile birlikte bölge gelişimine hızla devam ediyor. Bölgedeki okullarda çocuklar eskiden "öğretmen, doktor" olmak isterken şimdi meslek tercihlerini "mühendislik" olarak ifade ediyor.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Cumhuriyet tarihinin en büyük petrol keşfi ile birlikte Gabar'da yaşanan dönüşüm, bölgeye huzur, bereket ve kardeşlik getirdi.
Gabar'ın yamaçlarında yer alan Akçay köyündeki General Selahattin Uğurlu İlk ve Ortaokulu öğrencilerinin proje ödevlerinde petrol üretimiyle ilgili süreçler ön plana çıkarken, yabancı dil derslerinde Gabar ile ilgili sunumlar yapılıyor.
Açıklamada görüşlerine yer verilen sınıf öğretmeni Hatice Altın, çoğu mühendis olan Gabar çalışanlarının çocukların umudu olduğunu belirterek, "Tek hayalleri öğretmen, doktor, asker olmaktı. Çocuklarımız artık mühendis de olabileceklerini söylüyor" dedi.
Okul Müdürü Rıdvan Acer de Gabar ile başlayan huzur ve kardeşliğin tüm bölgeye hakim olduğunu ifade ederek, çocukların yaşadıkları bölgede mühendis olarak çalışmak istediklerini kaydetti.
Bölge sakinlerinden Lale Akın ve eşi Süleyman Akın ise "Kardeşlik ve barış çok güzel. Hepimiz kardeşiz." değerlendirmesinde bulundu.
Kumçatı beldesinde terör nedeniyle kapalı olan 154 yıllık tahin değirmeni de faaliyetlerine devam ediyor.
Aile yadigarı olan değirmenin işletmecisi Misbah Demir, yerli susamlarla taş değirmende üretilen coğrafi işaretli Kumçatı tahininin artık Türkiye'nin dört bir yanına ulaştığını ifade etti.
Gabar, ülke ekonomisine yıllık 2,3 milyar dolar katkı sağlıyor. Bu yıl içinde 100 bin varil günlük petrol üretimi hedeflenen bölgenin Türkiye'nin petrol ihtiyacının yüzde 10'unu karşılaması amaçlanıyor.